För ett tag sedan fylldes Rinkeby Folkets hus med hundratals elever från olika skolor i Järva, när Den stora läsutmaningen 2024 invigdes.
Sammanlagt ska drygt 56 000 fjärdeklassare från 2 400 klasser runt om i Sverige läsa sig igenom hösten, där den klass som läser mest tid ihopslaget kommer vinna en klassresa till Astrid Lingrens värld.
Förra året läste eleverna tillsammans över en miljon timmar – och i år hoppas arrangörerna på ännu fler.
Det var författartätt på scenen under invigningen av Den stora läsutmaningen 2024.
Malin Lövkvist
Vann klassfest
På scenen kryllade det av välkända ansikten.
Barnprogramledaren Julia Wiberg var konferencier och gästades av bland andra författarduon Måns Gahrton och Johan Unenge, som skrivit Eva & Adam, Bert och Superskillz, och Elias Våhlund, som skrivit Handbok för superhjältar.
Eleverna som fanns på plats i publiken fick göra ett quiz, där man tävlade om ett bidrag till en klassfest. När resultatet ropades ut jublade Enbacksskolan från Tensta högt – de hade vunnit.
– Det känns fantastiskt! Det ska bli jätteroligt, vi har aldrig haft en klassfest innan, säger Kerlus Kourkis, som tillsammans med klasskompisarna Shaakir Abdullahi och Sanjeeda Rashid tog igen sig på en soffa utanför lokalen efter att evenemanget avslutats.
ETTAN Kerlus Kourkis, Shaakir Abdullahi och Sanjeeda Rashid börjar varje morgon med att läsa 15 minuter i klassrummet, berättar de.
Malin Lövkvist
Kommer läsa mycket
De kommer ta höstens lästävling på stort allvar, berättar de.
– Det är väldigt viktigt med läsning, man blir smartare generellt och lär sig nya ord. Det är speciellt bra för de som är nya i Sverige att försöka lära sig läsa – det blir en nyckel till att förstå språket ordentligt, säger Shaakir Abdullahi.
Sanjeeda Rashid håller med.
– Läsning är bra för allt. Om man lär sig förstå fler ord blir man bättre i alla skolämnen till exempel, kommer det ett svårt ord i ett mattetal så är chansen större att man förstår det, säger hon.
Hur mycket kommer ni försöka läsa nu under tävlingen?
– Jag försöker läsa tre gånger om dagen, minst en halvtimme totalt. Förhoppningsvis hinner jag med ännu mer, säger Kerlus Kourkis.
Kerlus Kourkis, Shaakir Abdullahi och Sanjeeda Rashid går i fyran på Enbacksskolan och hoppas på att vinna Den stora läsutmaningen 2024.
Malin Lövkvist
Författaren imponerad
Till Elias Våhlund var kön lång efteråt – alla ville ha en autograf av författaren.
– Det är väldigt roligt, och vilken energi alla haft i dag! Det märks att det finns ett otroligt sug efter kunskap här. Det gläder mig, att kunna läsa är lite som en superkraft. Får man snits på det blir det så mycket enklare att suga i sig kunskap från alla olika håll, säger han.
Vad är dina bästa tips om man har lite svårt med läsningen?
– Gå till bibliotek, ta hjälp där. Ofta handlar det om att finna sin typ av bok, så att man inte ens tänker på att man läser. Det behöver inte vara något komplicerat; det kan vara en serietidning, om man så vill. Det viktigaste är att man faktiskt läser.
Elias Våhlund, som skrivit Handbok för superhjältar, fick skriva mängder av autografer efter invigningen.
Malin Lövkvist
Bibliotekarien nöjd
I maj tidigare i år började Karin Cellton jobba som barnbibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Det var också då hon fick idén: Läsutmaningen borde ju invigas i Rinkeby.
– Vi har planerat det här sedan dess, och jag är så glad och nöjd över hur dagen blev. Det känns helt fantastiskt, att författarna kom och tog sig tid, att eleverna var så glada, säger hon.
Under Den stora läsutmaningen kommer hon finnas tillgänglig för alla elever som behöver guidning.
– Jag älskar att hålla bokprat och att rekommendera böcker. Jag hoppas att många kommer till mig på biblioteket för att få pepp att läsa mer om det känns svårt eller för att få roliga boktips, jag har en hel del.
Karin Cellton, bibliotekarie på Rinkeby bibliotek, är taggad på att ge eleverna roliga lästips under hösten.
Malin Lövkvist