Biskopsgården

Tivoli, simskola, utebio, djurens dag, kvinnligt självförsvar och nu senast – en färgsprakande matfestival som lockade över 6 000 göteborgare. Det är några aktiviteter som invånarna i Biskopsgården röstade fram i årets medborgarbudget under parollen Bästa Biskop.

– Det har varit en fantastisk respons, från förskolebarn till seniorer. Det finns så mycket positiv kraft här som alla som bor och arbetar i området känner till men som inte alltid lyfts upp, säger projektledare Klara Wettre.

Klara Wettre, projektledare medborgarbudgeten, Socialnämnd Hisingen.

Klara Wettre, projektledare medborgarbudgeten, Socialnämnd Hisingen.

Vårt Göteborg

Det är andra året hon driver arbetet kring medborgarbudgeten. I fjol var det boende i Backa/Brunnsbo som fick bestämma över en pott med pengar. Det resulterade bland mycket annat i att bion i Folkets hus återuppstod.

– Tack vare att förslaget röstades fram fick Backaborna tillbaka sin kvartersbio som funnits i Folkets Hus för länge sedan. Nu har House of Possibilitas tagit över lokalerna och pengarna användes till att rusta upp bioduken och köpa in stolar.

Din idé. Kvartersbio i Folkets Hus är ett resultat av förra årers medborgarbudget i Backa/Brunnsbo.

Din idé. Kvartersbio i Folkets Hus är ett resultat av förra årers medborgarbudget i Backa/Brunnsbo.

House of Possibilitas

"Konkret makt till invånarna"

De två senaste åren har det rödgröna styret – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – petat in omkring en miljon kronor i medborgarbudgeten.

I nästa års kommunbudget höjs posten rejält. Totalt fyra miljoner kronor utlovas till socialnämnderna Hisingen, Sydväst och Nordost att dela på.

Karin Pleijel är kommunalråd med ansvar för miljö och klimat i Göteborg, och gruppledare för Miljöpartiet i kommunen.

Karin Pleijel är kommunalråd med ansvar för miljö och klimat i Göteborg, och gruppledare för Miljöpartiet i kommunen.

Ebba Billström

– Det är ett sätt att fördjupa demokratin. I stället för att tjänstemän ska gissa vad invånarna vill ha är det här ett sätt att faktiskt ge konkret makt till de boende. Vi är väldigt nöjda med hur det får människor att känna sig involverade och engagerade i sin stad, säger kommunalråd Karin Pleijel (MP).

Klara Wettre kan bara hålla med:

– Att känna sig lyssnad på ger ökad tillit och alla mötesplatser som har skapats är ovärderliga. Just att medborgarnas egna önskemål går i uppfyllelse, alla de positiva mötena det skapar och lärdomarna det ger.

Vad kommer resurserna ifrån?

– De här pengarna tas inte från några andra välfärdsverksamheter. Satsningen handlar om att göra staden trygg och främja en meningsfull fritid, säger Karin Pleijel.

Klara Wettre lyfter även värdet av att platser enkelt kan förvandlas till något annat, som att en gräsplan blev ett tivoli över en helg, en innergård blev en scen och fick besök av hästar.

– Det blir magiska ögonblick som skapar minnen och upplevelser. Ett område är dess invånare, men också viktigt att visa upp för folk från övriga stan att det här är Biskopsgården!

Matfestival.

Matfestival.

Göteborgs stad