Folkvimmel på Rörstrandsgatan. Här avnjuts vin, kaffe och bulle på de soliga uteserveringarna.

En kvart därifrån, norr om Vanadisvägen, ligger Norrtullsgatan. Här står Lalla Nilsson på Red Rover och krögarna bakom Local, Noorm, Tiny Todd – alla relativt nya tillskott i området. Det har börjat hända en hel del på gatan, menar de. Men det kan bli ännu bättre. Man kan till exempel drömma om att det ska bli som Rörstrandsgatan.

– Det vore fantastiskt att bli en sådan sommargågata, säger Lalla Nilsson.

Vimmel på Rörstrandsgatan.

Vimmel på Rörstrandsgatan.

Pekka Pääkkö

Framgångssaga

Rörstrandsgatans framgångssaga började runt 1970 när textilformgivaren Inez Svensson och Carl Butler bestämde sig för att öppna en krog i en gammal Konsumbutik. Efter många år som kabinchef på ett flygbolag landade Butler bland second handbutiker, små teatrar och lumpbodar. 

– Butler & Svensson var enormt stilbildande. Min faster och pappa var stamgäster där när jag var barn och man kan absolut kalla den avant garde på alla sätt och vis. Menyn var franskinspirerad och oerhört modern för tiden, och inredningen var jäkligt cool! Det var trendigt och proggigt, säger författaren och krogkonnässören Claes Britton som länge följt Stockholms krogliv.

– På den tiden var krogutbudet ytterst sparsmakat i Stockholm och det var ganska ovanligt med en krog som låg i Vasastan och blev uppmärksammad i resten av stan. Det var nog den som etablerade Rörstrandsgatan som kroggata.

– Sommargatan är mysig men påverkar inte våra affärer riktigt, det är mest för krogarna. Satsa på tidlöst, inte koncept som är trendiga för stunden. Mycket grönt och planteringar. Men att bli som Rörstrandsgaran är nog svårt, det handlar ju om en stämning och småstadskänsla  som funnits här i Birkastan i hundratals år, säger Ethel Lundholm på blombutiken Lolodi.

– Sommargatan är mysig men påverkar inte våra affärer riktigt, det är mest för krogarna. Satsa på tidlöst, inte koncept som är trendiga för stunden. Mycket grönt och planteringar. Men att bli som Rörstrandsgaran är nog svårt, det handlar ju om en stämning och småstadskänsla som funnits här i Birkastan i hundratals år, säger Ethel Lundholm på blombutiken Lolodi.

Emil Salmaso

Krögaren Erik Mellqvist, som driver Mellqvists kaffe på Rörstrandsgatan, berättar att staden 2016 beslöt att göra gatan till en sommargågata. En man från trafikkontoret kom in och berättade att de kunde söka tillstånd för uteservering för våren, och det var då tog det fart.

– Han hade rest runt i andra länder och sett hur de anpassat uteserveringarna till gatan. Han hade fluga och kostym, det var väldigt lustigt och otroligt häftigt! Vi var väl bland de första att få chansen. Det var i december så jag tänkte att han kanske var jultomten.

2019 bestämde staden att göra sommargågatan permanent varje år, vilket ledde till ännu fler besökare.

– Det är mångmiljonbelopp som omsätts extra för vissa krogar, tack vare det här. 

Förutom krögare har även boende i området önskat att Norrtullsgatan blir en gågata, bland annat för att det ligger så många skolor i området.

Förutom krögare har även boende i området önskat att Norrtullsgatan blir en gågata, bland annat för att det ligger så många skolor i området.

Pekka Pääkkö

Tre tips:

Så vad kan då krögarna på Norrtullsgatan ta med sig av det här? Kort och gott verkar det handla om att skapa ett dragplåster som gör att även andra krogar vill öppna. Och så en gågata på det. Erik Mellqvist och Ethel Lundholm på blombutiken Loodi bjuder på ytterligare tips:

1. Var på. Sök tillstånd för att få vara på gatan, oavsett om det är en krog, fik eller ett antikvariat. Ring till trafikkontoret och säg ”vi vill också!”,

2. More is more. Ju fler krogar desto mer folkliv, vilket leder till högre omsättning. Fler krogar gynnar hela staden och dess ekonomi.

3. Grönt är skönt. Ställ ut planteringar, blommor och växter. Gör det så mysigt som möjligt och få med er grannar på olika sätt.

– Ni på Norrtullsgatan, glöm inte att det främst är restauranger som gynnas av sommargatan. Det är fint och jättekul, men för mina kunder vore det nog bättre att kunna köra bil hela vägen fram, ingen vill snurra runt och leta parkering för att släpa en stor matta" s säger Mazen Hanna, äger Tvättis på Rörstrandsgatan sedan 2008.

– Ni på Norrtullsgatan, glöm inte att det främst är restauranger som gynnas av sommargatan. Det är fint och jättekul, men för mina kunder vore det nog bättre att kunna köra bil hela vägen fram, ingen vill snurra runt och leta parkering för att släpa en stor matta" s säger Mazen Hanna, äger Tvättis på Rörstrandsgatan sedan 2008.

Emil Salmaso

Har potential

Även trafikborgaråd Lars Strömgren (MP) går igång på Norrtullsgatans drömmar.

– Jag blir glad av att höra det här! Norrtullsgatan har absolut potential, säger han.

– Den är dessutom redan gågata på andra sidan Odenplan och anpassas för fotgängare fram till Frejgatan. Att skapa en sommargata kräver en del planering för att inte krocka med byggen och trafik, men går alltid att testa, säger han.

Krögarna kring Tre Liljor tackar ödmjukt för tipsen, och avslöjar att de även har inspirerats av SoHo. De funderar till exempel på att kalla området NoVa (Norr om Vanadisvägen) Att arrangera kräftskivor och matfestivaler finns också med i planerna.

– Mellan oss finns en liten esplanad man kanske skulle kunna stänga av en helg för en slags festival med vinprovning, barbecue och så. Jag hade tyckt att det var jätteroligt. Ett ställe har ju liksom typ 38 olika sorters öl på fat, säger Lalla Nilsson på Red Rover.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli jättefint!