Utsikten från Roslagsbanans fönster ska bli mer blomstrande. Bakgrunden är ett projekt som kallas Grön banvall och ska gynna såväl det estetiska som säkerheten. Dessutom minskar koldioxidavtrycket. Ett första test gjordes 2022 med önskad effekt.
Satsningen går ut på att det läggs ängsmattor och odlas växter vid banvallen. Projektledaren Bodil Johansson ser fördelar. Bland annat lyfter hon att växtligheten minskar buller eftersom ljuden inte studsar. Men det finns även fler uppsidor.
– Dels att rötterna stabiliserar banken, men man får också en grönyta som tar upp nederbörd. I stället för en blottad jordslänt eller krosslänt så har du växter som gynnar biologisk mångfald, säger hon.
Bodil Johansson är projektledare för Grön banvall.
SL
Hon lyfter området vid Bråvallagatan i Danderyd som ett lyckat exempel.
– Vi valde den för att det är en väldigt kraftig lutning på banvallen där. Vi hade områden med problem med rasrisk och ville testa grön banvall som ett sätt att stabilisera och förstärka banvallen. Vi låter växterna göra jobbet i stället för att bygga en till stödmur eller använda sprutbetong, säger hon.
Bra mot lövhalka
Bodil Johansson lyfter mötet mellen teknik och biologi som en stor fördel.
– Vi började projektet för att gynna biologisk mångfald. Vi har många anläggningar som drar genom staden och landskapet. När vi började utreda frågan förstod vi att det var jättefiffigt. Vi kan stabilisera anläggningarna och förebygga sly, säger hon.
Mindre sly ger i sig fler fördelar.
– Det innebär att vi kan få ner underhållskostnaderna för all slyröjning som behöver göras, säger hon.
Dessutom ger det mindre lövhalka.
Arbetet fortsätter närmast vid Kräftriket och i närheten av Universitet.
– Jag hoppas att det görs de närmaste tre veckorna. Det fungerar fram tills det har blivit för kallt, säger Bodil Johansson.