De senaste tre månaderna har priserna på villor i Värmdö gått upp sex procent, vilket är mest av alla 26 kommuner i länet. Snittpriset ligger just nu på 7,4 miljoner kronor. 

Detta samtidigt som villapriserna sjunker med i snitt en procent i Stockholms län under samma period. 

Det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik och nyhetsbyrån Newsworthy.

Vad är det som händer?

– Många har velat köpa hus men inte vågat på grund av lågkonjunkturen, utan väntat på att det ska stabiliseras. Nu när räntorna börjar gå ner igen, energipriser, inflation och annat, är det som att dra ur en propp, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik. 

Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik

Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik

Svensk mäklarstatistik

Ser man utvecklingen på ett helt år har priset på villor gått upp 14 procent i Värmdö. Det är också mest av alla länets 26 kommuner och tre gånger mer än länet i snitt, och på plats nio i riket. 

Fabian Wereen, mäklare på Bjurfors i Värmdö, märker av den positiva trenden. Det är fler spekulanter på de objekt som är till salu.

– Vi märker också att fler och fler köpare hör av sig och frågar om objekt som vi precis har fått in, men som inte ligger ute ännu. Det gör att vi säljer många av objekten innan de kommer ut på den öppna marknaden. Säljaren sitter då i ett bra förhandlingsläge och får ofta bra betalt. 

Varför är Värmdö topp i länet?

– Jag tror att folk har börjat få upp ögonen för Värmdö och ser att det inte är särskilt långt från stan, med bra kommunikationer i merparten av kommunen, samtidigt har man naturen nära. Vi märker också att intresset för bostäder centralt i Gustavsberg ökar. 

Tittar man på bostadsrätter däremot så sjunker priserna. Det senaste kvartalet med en procent i Värmdö. Men det är mindre än länet i snitt där raset varit minus tre procent under samma period.

Snittpriset för en bostadsrätt i Värmdö är 3,4 miljoner kronor. Bostadsrättsmarknaden har historiskt varit mer stabil, både vid låg- och högkonjunktur, och rör sig därför inte så mycket, enligt Fabian Wereen.