– Det är klart man blev chockad. Jag vet inte vad man ska tänka. Allt känns overkligt.

Det säger en av hyresgästerna i det sprängdrabbade huset i Gubbängen om den kraftiga smällen på tisdagskvällen.

Efteråt fick han besked från polis, via balkongen, att han inte fick lämna lägenheten förrän huset undersökts. På morgonen var kusten klar – det visade sig att de materiella skadorna blev begränsade.

– Ytterglaset på mina fönsterrutor sprack men jag kan bo kvar. Hyresvärden har redan varit här och det kommer en fönsternisse och byter ut dem, säger han.

Hyresvärden UAB Fastighets AB har ett kontor i samma hus.

– Vår förvaltare på plats har varit runt och pratat med folk. Det är många som är uppskakade. Det har ju hänt förut, säger Anders Gustafsson, som också är förvaltare.

Sköt mot dörrar

Han syftar på de båda skjutningarna i slutet av december 2022, då lägenhetsdörrar i huset och en fasad besköts med pistol och automatvapen. Två tonårspojkar dömdes i fjol för mordförsök för det.

Enligt åklagaren i det målet hade en annan ung man med kriminella kopplingar tidigare bott i huset.

– Vi försöker hålla koll på vilka som bor i huset och vad vi ser finns inga sådana kopplingar kvar i dag, säger Anders Gustafsson på UAB.

Skador efter sprängning i hyreshus i Fagersjö i mars.

Skador efter sprängning i hyreshus i Fagersjö i mars.

Angie Gray

På andra håll har hyresgäster tvingats lämna sina hem efter sprängningar. I Farsta strand och Fagersjö, där det sprängdes i mars, väntar hyresgäster fortfarande på att få flytta tillbaka. Där fick både trapphus och lägenheter omfattande skador.

I Gubbängen ser det bättre ut, bekräftar hyresvärden.

– Vi har inte gjort någon djupgående besiktning än men det verkar inte som att själva huset är skadat. Utöver skadorna på dörr och karm är det tre lägenheter där fönster har spruckit och en balkong som har skadats. Framför allt är vi glada att ingen person kom till skada, säger Anders Gustafsson.

Vad gör ni annars med tanke på att huset blivit utsatt flera gånger?

– Redan innan det här hände har vi bestämt att byta till låssystem med digitala nycklar så att ingen kommer in där de inte ska.

Enligt polisen har en minderårig pojke anhållits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse efter sprängningen i Gubbängen.