Mellan den 23 september och 28 september pågick det den årliga nationella beredskapsveckan. Syftet med veckan är att få fler privatpersoner att förbereda sig för en eventuell kris.
Fler har börjat preppa
Men hur förberedda är kommunens invånare? Mitt i begav sig till Kungsängens torg för att ta reda på om och hur Upplands-Broborna förbereder sig inför en krissituation.
Kommunbussen stod vid Kungsängens torg två dagar under veckan. Förbigående kom och ställde frågor och fick broschyrer med en checklista att ta med hem.
Rebecca Folkesson
På torget står kommunbussen. Det bjuds på kaffe och samtal om hur man kan komma i gång med beredskap hemma och hur kommunens arbete ser ut.
Någon som nyligen börjat med hemberedskap är Ann-Helene Jemdahl och hennes man.
– Vi sparar vatten, ser till att ha lite konserver och en vevradio så att vi klarar oss någorlunda. Sedan har vi kollat upp var vi har skyddsrum. Men såklart kan man alltid göra mer, säger hon.
Varför har ni börjat förbereda er?
– Stökigheterna i världen har kommit närmare och då har vi börjat tänka på det. Sen hoppas man inte på det såklart, men det är bra med reserver.
Ann-Helene Jemdahl, 66.
Rebecca Folkesson
För Leon Vidén tillhör det vardagsrutinen att se till att det finns mat hemma för åtminstone en vecka fram i tiden.
– Vi köper mycket som håller länge om vi inte skulle kunna lämna huset på ett tag. Ofta handlar vi en gång i veckan och då bunkrar vi så att vi har extra basvaror.
Är det här en fråga du tar på allvar?
– Jag tror alla behöver ta det seriöst. Vi lever i en värld där det har varit väldigt mycket krig. Men de flesta tänker inte på krig varje dag, det är ju deprimerande. Så jag förstår att folk lever i nuet, säger han.
Leon Vidén, 27.
Rebecca Folkesson
Bengt Olsson har sedan flera år tillbaka börjat förbereda sig för en kris. Förutom vevradio och batterier har han och hans fru en extra bostad med både el- och gasolvärme.
– Om något händer kan vi sticka dit. När vi handlar tänker vi också på att köpa torrvaror och sånt som håller länge som filmjölk, säger han.
Bengt Olsson, 78.
Rebecca Folkesson
"Vi är väl förberedda"
Mia Wallner, enhets- och säkerhetsschef på trygghet- och säkerhetsenheten, såg många engagerade deltagare på plats under beredskapsveckan.
– Årets tema var "Sätt igång", vilket är en uppmaning att stärka sin egen beredskap. I Upplands-Bro kommun är vi redan igång med planering och övning.
Enligt Mia Wallner jobbar kommunens verksamheter året runt på olika sätt med beredskap. Det är allt från övningar i utrymning, matlagning med gasolgrill, nödvatten eller utan el till samtal om hemberedskap på skolor.
– Beredskapsveckan är bara en vecka av 52 stycken där vi synliggör arbetet mer utåt. Men vi utbildar och övar året om, säger hon.
Hur förberedd är kommunen för en kris idag?
– Jag skulle säga att vi är väl förberedda. Samhället har varit med om flera större kriser de senaste åren, däribland flyktingkrisen och pandemin. Rysslands invasion av Ukraina har lett till planering och beredskapsåtgärder, säger Mia Wallner.
Mia Wallner, enhets- och säkerhetsschef på Trygghet- och säkerhetsenheten i Upplands-Bro.
Stefan Källstigen
Viktigt att komma i gång själv
En av organisationerna som deltog under beredskapsveckan är Frivilliga resursgruppen (FRG). De jobbar som stöd och förstärkning till kommuner och regioners krishantering vid samhällsstörningar.
Per Berkhuizen, en av fyra ansvariga inom FRG i Upplands-Bro. Enligt honom är de viktigaste delarna mat, vatten och värme.
– Man får jobba där man står och hjälpas åt med sina grannar. Man ska ha mat och vatten så att man klarar sig sju dagar framåt. Och välj mat som du tycker om. Har man barn så köp lite godis, för annars blir det tråkigt snabbt, säger han.
Hur viktigt är det att förbereda hemma?
– Jag skulle säga att det är extremt viktigt. Helt plötsligt är det den dagen det blir en större grej. Vi har ett väldigt känsligt samhälle. Det kanske man inte tänker på till vardags när allt fungerar som det ska.