JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Så kan framtidenskollektivtrafik bli på Lidingö

Koppla ihop spårväg city med Lidingöbanan

Direktbuss till stan från Rudboda

Sorgebarnet Ropsten

Lidingöbanan till centrum

Ropsten. Här tycker många att det är trist.
 Foto: Pekka Pääkkö

Ropsten. Här tycker många att det är trist. Foto: Pekka Pääkkö

20210920070000
20210920070000
2021-09-20
07:00
2021-09-20 07:00

Stockholm står inför den största utbyggnadsfasen av kollektivtrafiken sedan 1960-talet. Region Stockholm jobbar med sin långsiktiga plan för kollektivtrafiken till år 2030 och 2050 och alla vill ha sin del av kakan. Här är gobitarna som Lidingö stad vill att regionen ska satsa på.

I dag går Spårväg City mellan Waldemarsudde på Djurgården och T-Centralen på Klarabergsgatan. Det finns en järnvägsplan för att förlänga sträckan från Djurgårdsbron till Frihamnen.

Men Lidingö stad vill gå längre och låta linjen gå till Ropsten för en smidig sammankoppling med Lidingöbanan.

Staden menar att detta skulle göra resandet enklare för alla som på södra ön, runt hälften av Lidingös invånare.

Regionen stänger inga dörrar och nämner förändringen i vaga ordalag i sin remiss i samband med att Norra Diurgårdsstaden ska få en bra kollektivtrafiklösning. Samtidigt har Regionen pausat all utredning om den här förlängningen. Det duger inte, tycker Lidingö stad och hävdar att det här är den viktigaste åtgärden i kollektivtrafikplanen. Helst ska den genomföras före 2030.

Dessutom har Lidingö redan betalat genom att upplåta av mark vid AGA station vagnhallen som är öppen även för fordon som går utanför Lidingö. Och så har vi förstås nya Lidingöbron med dubbelspår.

Buss 6 är en av de blå stadsexpressbussarna som går genom Stockholm. Just 6:an går mellan Ropsten och Karolinska sjukhuset. Planen är att förlänga denna över Lidingöbron och hela vägen ut till Rudboda åt ena hållet och till Solna centrum åt det andra .

Lidingö stad tackar inte nej till detta. "Ett välkommet tillskott på direktförbindelser bortom Ropsten", skriver de i sitt yttrande till Regionen.

Det finns inga konkreta planer på när 6:an skulle kunna dras från Ropsten vidare till Lidingö centrum och Rudboda. Sådana behövs anser staden.

Ett starkt argument för att snabbt dra om 6:an är att åtgärden skulle avlasta Ropsten. Här väntas nämligen avstigande busstrafikanter öka med 50 procent fram till 2050.

Det tar onödigt lång tid att ta sig från Lidingö till grannorterna i norra Stockholm. Många av Rosagsbanans och Tvärbanans stationer ligger ganska nära Ropsten och Lidingö. Till exempel Roslagsbanans station Universitetet. Men kopplingarna till Lidingöbanan och busstrafiken vidare ut på ön är inget att hurra för menar staden.

Lösningen skulle kunna vara att utnyttja Värtabanan, en järnvägslinje mellan Värtahamnen och Karlberg station/Stockholm norra. Den korsar Roslagsbanan. Längs den skulle man kunna hitta fiffiga omstigningsplatser till Roslagsbanan, kollektivtrafik genom Norra Djurgårdsstaden och till Värtahamnsområdet.

Det är trist, blåsigt och långt att springa mellan olika bussar, tunnelbanor och tåg. En del tycker att det är otryggt.

Ändå är Ropsten den viktigaste knutpunkten för Lidingöborna. Visst kommer platsen att fräschas upp i takt med att nya Djurgådsstaden byggs vidare. Men det räcker inte tycker Lidingö stad.

Ropsten bör omfattas av planering för effektivisering och förbättring, inom ramen för kollektivtrafikplanen, inte bara när man talar om Norra Djurgårdsstaden.

I framtiden kommer allt fler att stiga om i Ropsten. Regionens mätningar talat om runt 50 procent fler omstigande bussresenärer än idag.

Idén med med tunnelbana till Lidingö centrum är mer eller mindre övergiven i och med att Lidingö inte vill bygga fler bostäder, något som krävs för att stat och region ska göra stora investeringar i kollektivtrafik.

Men drömmen att skapa ett kollektivtrafiknav i Lidingö centrum genom att dra Lidingöbanan genom centrum lever vidare.

Med allra största säkerhet blir det dyrt. Det kan också blir svårt med tanke på höjdskillnader, befintliga vägar och annan bebyggelse. Men även även om man kommer fram till att det är omöjligt av någon anledning förtjänar i alla fall saken en rejäl genomlysning anser Lidingö stad. Regionen har inte alls tagit upp frågan i kollektivtrafikplanen. Men den hör hemma där, understryker staden.

Omdragningen skulle göra resmöjligheterna mellan södra Lidingös stora bostadsområden och Lidingö centrum mycket bättre.

Ropsten. Här tycker många att det är trist.
 Foto: Pekka Pääkkö

Ropsten. Här tycker många att det är trist. Foto: Pekka Pääkkö

Lång resa. Ida Nilsson bor i Tyresö och pluggar på folkhögslola på Lidingö. För att komma hemifrån till skolan krävs fyra eller fem byten. Om spårväg city kopplades ihop med Lidingöbanan skulle det innebära att hon kunde hoppa på spårbunden trafik redan i city med mycket färre byten som resultat. 
Ändå är Ida ganska nöjd med kollektivtrafiken. "Det är när det är rusningstrafik det är mest jobbigt, säger hon.
 Foto: Pekka Pääkkö

Lång resa. Ida Nilsson bor i Tyresö och pluggar på folkhögslola på Lidingö. För att komma hemifrån till skolan krävs fyra eller fem byten. Om spårväg city kopplades ihop med Lidingöbanan skulle det innebära att hon kunde hoppa på spårbunden trafik redan i city med mycket färre byten som resultat. Ändå är Ida ganska nöjd med kollektivtrafiken. "Det är när det är rusningstrafik det är mest jobbigt, säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Värtabanan. Kan i framtiden användas för fiffiga omstigningar, till exempel till Roslagsbanana. Var och när är oklart.
 Foto: Pekka Pääkkö

Värtabanan. Kan i framtiden användas för fiffiga omstigningar, till exempel till Roslagsbanana. Var och när är oklart. Foto: Pekka Pääkkö

Ropsten. Petra Mattila Edwin Ivemark och Anna Andersson pluggar på Nyckelviksskolan. De kommer från olika håll i Stockholm och passerar dagligen Ropsten. Det är inte så himla illa, tycker Petra. "Vi tecknade av Ropsten och det är faktiskt ganska vackert med de gamla industrierna". Edwin tycker ändå att bussterminalen är trist. Anna Andersson gillar särskilt att åka Ldingöbanan över bron. "Sån fin utsikt".
 Foto: Pekka Pääkkö

Ropsten. Petra Mattila Edwin Ivemark och Anna Andersson pluggar på Nyckelviksskolan. De kommer från olika håll i Stockholm och passerar dagligen Ropsten. Det är inte så himla illa, tycker Petra. "Vi tecknade av Ropsten och det är faktiskt ganska vackert med de gamla industrierna". Edwin tycker ändå att bussterminalen är trist. Anna Andersson gillar särskilt att åka Ldingöbanan över bron. "Sån fin utsikt". Foto: Pekka Pääkkö

Lidingöbanan. Kan den kanske ta en sväng förbi centrum?
 Foto: Pekka Pääkkö

Lidingöbanan. Kan den kanske ta en sväng förbi centrum? Foto: Pekka Pääkkö

Senaste nyheterna

Ewa Lindén med dotter Sofia var först i kön när Kandyz öppnade godisbutik i Bredden.

Ewa Lindén med dotter Sofia var först i kön när Kandyz öppnade godisbutik i Bredden.

Charlotte Arwedsson

Här slår sötsuget till – hundratals i kö till ny godisbutik

Nyheter

Mor och dotter först i kön – lockade av gratis godis ✔ "Det har saknats en större godisbutik i Upplands Väsby" ✔ Störst men inte först ✔ "Testar handelsområde"

Granaten var konstruerad för försvarsmaktens haubits m/1885. Men sådana kanoner har aldrig använts i Vaxholm. Här  fotograferade i Karlsborg 1908.

Granaten var konstruerad för försvarsmaktens haubits m/1885. Men sådana kanoner har aldrig använts i Vaxholm. Här fotograferade i Karlsborg 1908.

Okänd/Miliseum

Mystiska granaten analyserad – aldrig använd i Vaxholm

Nyheter

Oklart hur den hamnade i vattnet ✔ Så påverkas kajarbetet ✔”Mänsklig” rädsla?

Skuru är klara för SM-semifinal mot Skara efter seger med 3-1 i matcher mot VästeråsIrsta.

Skuru är klara för SM-semifinal mot Skara efter seger med 3-1 i matcher mot VästeråsIrsta.

Anders Johnson

Skuru tog ut segern i förskott – åt tårta i bussen

Nyheter

Nackalaget klart för SM-semifinal i handboll ✔️ ”Finns lite mer att ge”

Fortsatt trafikstök vid kyrkan året ut

Solna kyrka.

Solna kyrka.

Leif Oldenburg

20250404104707
20250403141907
2025-04-04
10:47

Trafikstöket utanför Solna kyrka fortsätter.

– Jag vill gärna besöka minneslunden men det är inte så lätt att ta sig när man är en gamling, säger Ann-Christine Wickman.

Sedan augusti har Solna kyrkväg varit avstängd för bilar och bussar.

Orsaken är Vattenfalls arbeten med markkablar mellan de två nya regionnätstationerna på Solnavägen och Galoppvägen som ska förstärka elnätet.

En som tycker det blivit för knöligt att ta sig till Solna kyrka är Ann-Christine Wickman i Västra skogen.

– Jag brukade ta buss 507 som stannade precis utanför, vi var många gamlingar som steg av där. Nu behöver man gå från Karolinska, det är inte så lätt när man är en gamling. Jag har inte varit där sedan de stängde av.

Ann-Christine skulle vilja besöka kyrkogården och gå på gudstjänst.

– Påsken är ju en kyrkohögtid och nu på våren vill jag ju gärna gå och besöka minneslunden.

Öppnar helt i vinter

Enligt tidigare information var Solna kyrkväg tänkt att återöppnas 31 maj. Men bökiga markförhållanden har krävt större ingrepp än väntat, tillstånd kopplade till murarbeten har också dröjt.

"Solna kyrkväg kommer vara avstängd till och från under hela 2025 för att öppnas upp helt igen vecka 50. Fram till aug/sep kommer det var mera omfattande avstängning och efter det lite olika platser som bland annat har infarter till Norra begravningsplatsen", skriver Vattenfalls presstjänst i ett mejl till Mitt i.

AnnaWachenfeldt
08-550 551 51