När slutantagningen för gymnasieskolorna presenterades på tisdagen stod det klart att 83 av sammanlagt 150 tillgängliga platser fyllts i årskurs 1 på Järva gymnasium, när den sprillans nya skolan öppnar i höst.

Gymnasiets fem linjer hade 30 tillgängliga platser vardera, och vissa inriktningar var mer populära än andra.

Till ekonomiprogrammet antogs 24 elever, medan det renodlade samhällsvetenskapsprogrammet hade sex antagna i slutändan.

År 2 dominerar

Allt som allt hade alla program i årskurs 1 platser lediga när slutantagningen var klar, och inga reserver på kö.

Enligt skolans rektor Iman Ehsani var söktrycket dock över förväntan: Till årskurs 2 sökte nämligen 160 ungdomar, som alltså vill byta skola till sitt andra gymnasieår. Av dessa fick ungefär 90 en plats.

– Vi är jättenöjda, ansökningstrycket är enligt planen – till och med lite högre än vi trodde. Vi har fått anpassa organisationen för fler elever och för årskurs 2 även fått avgränsa hur många vi tar in, vilket är tråkigt. Vi hade velat ta emot alla, säger han.

Det slutgiltiga elevantalet till år 1 kommer förmodligen bli något högre, understryker han.

– Sedan beskeden kom har vi fått flera samtal och mejl från elever som ångrat sina förstahandsval och vill komma till oss, så vi räknar med att ta in fler ettor.

Rektor Iman Ehsani tillsammans med Amir Sajadi, skolans vd, i skolans lokaler tidigare i år.

Rektor Iman Ehsani tillsammans med Amir Sajadi, skolans vd, i skolans lokaler tidigare i år.

Mikael Andersson

Vill tillbaka till Järva

Att söktrycket skiljer sig så mycket mellan år 1 och år 2 tror Iman Ehsani till stor del beror på fördomar, där ungdomar som ska gå ut nian och söka till gymnasiet tidigt får höra att det inte är tillräckligt bra att gå i en skola i Järva.

Det gör att många söker sig utanför området.

– Man söker nog i större utsträckning skola utefter föreställningar om vad en bra gymnasieskola är, säger han.

Till årskurs 2 verkar den inställningen ändrats hos många – man vill tillbaka hem till Järva.

– Man har gått ett år och fått se vad det innebär. Ofta har elever härifrån andra typer av förmågor och förutsättningar – man har ett enormt stort mångkulturellt kapital, men upplever ibland vissa socioekonomiska hinder, säger Iman Ehsani, och fortsätter:

– Det är välfungerande elever med höga ambitioner, stor vilja och som är minst lika duktiga som ungdomar från andra områden, men som inte alltid får inte de rätta verktygen på skolor utanför Järva.

I de 4 600 kvadratmeter stora lokalerna, där Tensta gymnasium tidigare låg, öppnar nu Järva gymnasium till hösten.

I de 4 600 kvadratmeter stora lokalerna, där Tensta gymnasium tidigare låg, öppnar nu Järva gymnasium till hösten.

Mikael Andersson

AI, VR och mångkultur

Järva gymnasium är en storsatsning av den ideella stiftelsen Roya Foundation, som även står bakom högstadieskolan Järvaskolan i Kista.

Sedan i fjol har Tensta gymnasiums gamla lokaler totalrenoverats för ändamålet, och när Mitt i besökte bygget i februari tidigare i år var visionerna stora.

Elever lockades bland annat med AI, VR-teknik, entreprenörskap och mångkultur.

De senaste månaderna har flera nyheter släppts kring skolan, bland annat att den ska få tre sportinriktningar: fotboll, basket och e-sport, där AIK Fotboll ska stå för fotbollen och VGB för basketen.

– Vi gör allt för att skapa en verksamhet med fokus på kunskap, lärande och måluppfyllelse – både psykosocialt och akademiskt. För att uppnå det har vi skapat verktyg, både fysiska och metafysiska, som det viktiga värdegrundsarbetet, för att få en bra balans. Vi har i den här processen mött många fördomar om att elever inte vill gå i en skola i Tensta, men nu kan vi säga att det inte stämmer, säger Iman Ehsani.