Budgetförslaget som Mittenstyret, bestående av S, MP, C, L och KD, har lagt fram innebär både besparingar och skatteökning.

– Det är inte en drömbudget. Det hade varit mycket roligare att få lägga en budget där vi satsar. Men i det läget står inte någon kommun i landet just nu, säger Hanna Svensson.

Skatten höjs till 19,22. Det betyder att på varje hundrakronorssedel en Ekeröbo tjänar får hen efter kommunskatten dragits behålla 80,78 kronor, jämfört med 81,05 tidigare. 

För en genomsnittlig Ekeröbo mellan 20 och 64 år, som enligt SCB tjänade 42 200 kronor i månaden före skatt 2021, handlar det om 114 kronor mindre i plånboken varje månad, efter kommunalskatten är dragen. 

Är det ett tecken på att det är den socialdemokratiska politiken som styr? 

– Nej, det är ett tecken på att det är ett tufft läge i hela landet. Det är ingen i styret som vill höja skatten mer än absolut nödvändigt, och vi står alla bakom beslutet gemensamt, säger hon.

Nu kommer den höjda skatten samtidigt som högre räntor och priser slår hårt mot många Ekeröbor?

– Det är en svår balansgång och vi har resonerat fram och tillbaka. Men det är viktigt att vi inte släpper kvaliteten. Folk ska känna sig trygga med att de får något bra för sina skattepengar.

Budgetförslaget innebär också besparingar i alla nämnder och i stort som smått.

I barn- och utbildningsnämnden kommer besparingar göras i stödet till förskolepersonal för till exempel handledning och i det centrala arbetet att utreda och stödja förskoleverksamhet.

Skolpeng täcker inte löneökning

Dessutom går skolpengen bara upp med två procent. Det innebär att skolpengen inte täcker den beräknade 3,1 procents ökning i lönekostnader, vilket i sin tur innebär neddragningar i verksamheterna.

– Det är den tuffaste biten och det är såklart en oro att det ska gå ut över kvaliteten. Men vi har diskuterat med förvaltningen och vi känner oss trygga med att vi har så pass goda förutsättningar att vi kan klara det, säger Hanna Svensson.

Oppositionen kritisk

Oppositionsrådet Johan Elfver (M) är mycket kritisk till skattehöjningen.

– Man måste göra hemläxan och prova alla dörrar innan man skickar notan till skattebetalarna, säger han.

Oppositionsrådet Johan Elfver (M) är mycket kritisk till skattehöjningen.

Oppositionsrådet Johan Elfver (M) är mycket kritisk till skattehöjningen.

Mikael Andersson

För att få budgeten i balans finns i stället överskott att använda och investeringar som kan skjutas på menar han.

– Vi har samlat i ladorna och är rustade för det här. Vi tog kommunen igenom finanskrisen 2009, flyktingkrisen och pandemin utan att höja skatten, säger han.

Moderaterna lade under veckan fram sin skuggbudget. 

Beslut om budgeten tas i kommunfullmäktige den 20 november.