Vad har en parkeringsplats i Västberga att göra med Årstavikens vattenstatus?
Faktum är att tre fjärdedelar av det vatten som rinner ner i Årstaviken från land kommer från den södra sidan, det vill säga Östberga, Västberga och Årsta, med bostäder och stora industri- och arbetsområden.
När staden nu påbörjar ett pilotprojekt för att förbättra Årstavikens vattenstatus så startar man just på en parkering i Västberga industriområde. Där ska man byta ut asfalten mot en beläggning som gör att dagvatten, som uppstår vid regn, kan ta sig ner genom marken och renas innan det släpps vidare ut. Dessutom minskar risken för översvämning vid kraftiga regn med den nya beläggningen.
"Stora problem"
– Vi har stora problem med att regnvattnet från hårdgjorda ytor drar med sig stora mängder föroreningar ner i Årstaviken, vars vatten inte uppnår tillfredställande ekologisk eller god kemisk status. Årstaviken har dessutom få grunda stränder, som är viktiga för fortplantning, säger miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).
Årstaviken är ett av 16 vattenområden i Stockholm som har lokala åtgärdsprogram, med en rad olika insatser för att förbättra vattenstatusen. Fem ytterligare håller på att tas fram.
I dag finns en officiell badplats i Tanto, på Södermalmssidan, där vattenprover tas varannan vecka under sommaren.
– Det är härligt att bada där. Vi ser gärna att det skapas fler badmöjligheter, även på den södra sidan, men vattnet behöver bli renare, säger Åsa Lindhagen.
Nästa år ska vattenprover avgöra hur det har gått för projektet och om det ska spridas till fler platser. Budgeten för projektet är på 3,5 miljoner kronor.