Många tycker att de är söta. Lika många önskar att de kunde hitta tillbaka till skogen. Rådjuren i kommunen är en vattendelare.
– Vissa blir tokiga på rådjuren. Nästa granne tycker det är kul. Det är femtio-femtio vad man tycker om dem, säger Christer, viltvårdare på Huddinge kommun, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen.
Ökat i bostadsområden
Enligt viltvårdarna har rådjursstammen blivit större under de senaste åren. Det har lett till att många har hittat in till tätbebyggda områden och har råkat ut för fler olyckor i trafiken både i fjol och i år.
– Att de har ökat inne i samhället beror på det har byggts mer och då tvingas de ut från naturområden och samlas runt villor. Här inne är de nästan tama.
Christer är en av flera viltvårdare i kommunen och aktiv i nationella viltolycksrådet. Han rycker ut vid olyckor och hjälper till med skyddsjakten i kommunen.
Rebecca Folkesson
Det är viktigt att inte mata rådjuren, enligt Christer.
– De bosätter sig där det finns mat. Matar man dem länge och kiden växer upp till en bock kan de dessutom bli ilskna. Man ska helst inte bry sig om dem över huvud taget, säger han.
Bosatt sig i trädgården
Att det finns mängder av rådjur i Huddinge kan många trädgårdsägare bekräfta. När Mitt i efterlyste rådjursbilder ramlade det in ett hundratal.
Men många gör det också klart att djuren inte är önskade på tomten. Uppätna växter, fästingar och rådjursbajs är det flera Huddingebor som tröttnat på.
Vad ska man göra om man inte vill ha rådjur i trädgården?
– Man ska plocka undan fallfrukt. Man kan också hägna in odlingar eller skaffa höga staket, säger Christer.
Ska lockas tillbaka till skogen
Men snart kan förstörda tulpanodlingar vara ett minne blott. Under hösten ska viltvårdarna i kommunen placera ut fyra foderstationer i naturområden i rådjurstäta områden.
– Vi försöker locka tillbaka dem in i skogen. Vi vill framför allt minska trafikolyckorna, säger Christer.
Om foderstationerna ger resultat är planen att nästa år utöka till sju stationer. Förutom foderstationer pågår det skyddsjakt i kommunen från mitten av augusti till slutet av februari varje år för att minska antalet rådjur i bostadsområden. Viltvårdarna hanterar ungefär 100 rådjur per år i Huddinge.
Projektet med foderstationer startar i november 2024. Viltvårdarna i kommunen hoppas det ska leda till att fler rådjur hittar tillbaka in i skogen.
Läsarbild