I slutet av januari försattes föreningen som drivit Sverigefinska skolan i Göteborg i konkurs. Äldre elever har fått leta platser på annat håll medan förskolan ska drivas vidare av en ny huvudman.

Två aktörer utreds som möjliga efterträdare. Men trots att den socialdemokratiska ordföranden i Lundby, Håkan Hallengren, själv föredrar kommunal omsorg tillhör kandidaterna även nu den privata sektorn.

Orsaken är att det är snabbaste vägen att gå, resonerar han. Målet är att förskoleverksamheten ska kunna fortsätta utan avbrott.

– Ibland får man vara pragmatisk och ställa sitt eget tyckande åt sidan. Det viktigaste är att barnen får en trygg miljö, säger Håkan Hallengren.

Kommunen styr inte heller över vilken av de två intressenterna som slutligen får uppdraget. Om det blir det etablerade förskoleföretaget eller folkhögskolestiftelsen väljer istället advokatfirman som sköter konkursen.

– Vi tar fram underlaget, sedan är det upp till dem att avgöra vem som är bäst lämpad, säger nämndordförande Håkan Hallengren.

Det är ju ingen vanlig skola. Hur vet ni att advokatfirman inte bara tar ekonomiska hänsyn?

– Det vet jag inte, men som konkursförvaltare ligger det ju i deras intresse att verksamheten lever vidare, säger ordföranden.

En av de föräldrar som drabbats av skolkonkursen är Niklas Orava. Eftersom lagen kräver att den sverigefinska minoriteten ska ha tillgång till tvåspråkig skola tycker han att frågan helt borde skötas av kommunen.

– De måste gå in och ta ansvar. En enskild förening ska inte sköta detta, säger han.

Nu funderar hans och många andra tvåspråkiga familjer på att flytta, berättar Niklas. På lång sikt tycker de inte att Göteborg är något alternativ för deras barn.

– Vi får hitta någon kommun som vill ta sitt ansvar. I Göteborg lär det inte hända på ett tag, säger Niklas Orava.

Lundbys ordförande Håkan Hallengren bekräftar att det inte är aktuellt med någon sverigefinsk skola i deras regi.

Är det egentligen en hela-staden-fråga?

– Ja, kanske det. Göteborg är ändå en av de kommuner som har ett ansvar att ta hand om den sverigefinska minoriteten, säger han.