– Har man inte varit förföljd eller sett när någon grips eller avrättas offentligt förstår man inte hur rädd man blir när man förstår att polisen ska gripa en. Då förstår man inte heller hur rädd man är när man vill fly sitt land, säger Reza Haghgoom, 28 år.   

Med vakande ögon håller han koll på motionssimmare och ett par barn som försöker koordinera ben och armar för att hålla sig flytande. Trots stressen och ovissheten om framtiden kommer Reza till jobbet som badvakt och simlärare med gott humör.

I simhallen i Angered Arena har han fått möjlighet att plocka upp simningen - hans passion i livet - som han tvingades ge upp i hemlandet Iran. Där var han en lovande landslagsspelare i vattenpolo, men som regimkritisk och icke troende muslim var en idrottskarriär omöjlig.

Efter att tackat nej till att vallfärda till Mecka med resten av landslaget beslagtogs Rezas pass. En annan gång misshandlades han när han blev påkommen med att bryta fastan under Ramadan och tvingades säga farväl till landslaget.

Engagerad i regimkritisk studentgrupp

Istället fokuserade Reza på studierna inom idrottsfysiologi och blev allt mer aktiv i en regimkritisk studentgrupp på universitetet.

Reza berättar att gruppen diskuterade och spred material om hur islam påverkar människors liv i Iran.  

– Om någon dricker alkohol tre gånger kan de dödas, om en kvinna inte bär hijab kan hon skickas till fängelse, en tjej får inte simma för att de säger att hon är naken. Man kan fylla en bok med alla förbud.

Han fick ansvar för gruppens informationsmaterial men regimen som hade haft ögonen på honom en tid gjorde till slut ett tillslag i lägenheten där Reza bodde med sin pappa.

– Pappa ringde och sa att de letade efter mig och utan att träffa pappa igen flydde jag landet över bergen till Turkiet och kom till Göteborg som asylsökande.

Fastanställd som badvärd

Längtan till simningen ledde Reza till Angered Arena där han snabbt blev fastanställd och med hjälp av kollegorna lärde han sig svenska.

– Reza är en medarbetare som vi tror på och som vi har valt att anställa för han gör ett jättebra jobb och bidrar både till verksamheten och arbetsmiljön på ett positivt sätt. Nu kan han ryckas ifrån oss och det påverkar hela gruppen, säger Johannes Lundberg vid Idrott & föreningsförvaltningen, Angered Arena.

Förra året fick Reza avslag på asylansökan. 13 december är det dags igen för en avgörande intervju hos myndigheten. Skickas Reza tillbaka till Iran riskerar han att gripas och kanske dödas. Kollegorna har startat en namninsamling och skrivit till migrationsverket för att stoppa en utvisning.

– I en demokrati har vi skyldighet att föra den talan som inte går att föra i exempelvis Rezas hemland, säger Johannes Lundberg.

Hur känns det att Reza kanske kommer försvinna från er?

– Jag kan inte ens säga orden. Det är helt fruktansvärt hur människor behandlas, vi har mänskliga rättigheter som vi står bakom på pappret men tvekar inte att utvisa folk till förföljelse, tortyr, fängelse eller döden, säger Johannes med gråten i halsen.

Reza, vad är din högsta önskan?

– Att överleva.