De som går första året på Hersby gymnasium utsätts för förnedringstävlingar, förbud att vara i skolkafeterian och regler kring hur de ska klä sig. Nollningsprocessen uppges pågå under flera månader.
Det har Aftonbladet nyligen rapporterat om efter att ha intervjuat oroliga föräldrar till barn på skolan. Nollningarna har även återkommande diskuterats i olika Facebookgrupper.
När Mitt i besöker Hersby uppger flera elever i olika årskurser att de inte delar bilden av att det blir konsekvenser för den som bryter mot klädkoderna, och understryker att nollningen finns till för att ettorna ska lära känna de äldre eleverna på skolan.
Att de som går sitt första år på Hersby inte är välkomna i kafeterian är dock sant, menar de.
– Det stämmer att man inte får vara i kafeterian som etta. Annars är en hel del regler mer på skämt, säger en elev som går första året på ekonomiprogrammet.
– Jag bröt mot deras regler första dagen och hade linnebyxor, men det hände ingenting. Men om ettor är i kafeterian blir de utskickade. Jag har inte sett någon etta sätta sin fot där, säger en annan elev.
Skolans rektor Patrik Nimmerstam menar att skolan behöver mer konkret information om vad som hänt för att kunna göra något.
– Då utreder vi saken och pratar med de som är berörda, säger han.
Tradition
– Men jag förstår att nollning är en långvarig tradition på Hersby som ofta inte alls har varit rolig genom åren. Vi hör samma rykten varje år, det verkar uppenbarligen vara en kultur som finns.
Enligt rektorn går skolan årligen ut med information om att man inte tolererar nollning. Förra året fick skolledningen veta när nollningsfesten skulle äga rum och de informerade polis och fältkuratorer. De informerade även vårdnadshavare så att de kunde hjälpa ungdomar att avstå från festen.
– Vi har också tagit bort en yta på skolgårdens gräsmatta efter att ha fått höra att treor sitter där och kommenterar ettor. Dessutom har vi ökat närvaron av vuxna runt om på skolan och har även flyttat personal i skolledningen så att deras rum är närmare entrén och kafeterian.
Borde skolan haft bättre koll?
– Det är tusen elever och vi kan aldrig se allt som händer. Ibland är det också subtilt, med blickar och sådant som inte är lätt att ta på. Vi behöver något konkret för att komma åt kränkningarna.
Ser ni det här som ett misslyckande?
– Det är aldrig bra om elever mår dåligt och vi ska göra vårt yttersta för att de inte ska göra det. Men enligt trygghetsmätningar har våra elever det bra. Om en elev känner sig otrygg säger det förstås ändå mycket och vi måste jobba med det.
– Normer går att bryta. När vi nollades var det många som sa nej till saker och det fanns inga konsekvenser. Nu pratar folk i en Facebook-grupp om att man kastas i vattnet naken och det är bara ploj. Dessutom har jag hört att nollningarna blivit lugnare med åren, säger Knut Zetterström som går på samhällslinjen. – All nollning sker utanför skoltid, inte på skolan. Rektorerna sköter jobbet på Hersby och de gör det bra. Jag tackade nej till nollning förra året och det var inga problem. Nu skrivs det på Facebook att folk blir doppade i toan och det stämmer inte, säger Sixten Kling.
Pekka Pääkkö
– Att ettorna inte är i kafeterian är en norm, men det händer ingenting om de går dit. Jag fick höra jättemycket om Hersby när jag började ettan men så var det inte så illa alls när jag kom hit, säger Stella Frantzén. – Ingenting händer om du som etta väljer att ha kjol eller tofs. Nu skriver folk i lokala Facebookgrupper att man då kan bli kastad i en sjö naken. Det är verkligen bara rykten, säger Stina Storfält.
Pekka Pääkkö