Så länge de uppfyller kommunens krav är det fritt fram för privata företag att etablera sig inom Järfällas hemtjänst, i enlighet lagen om valfrihetsystem (LOV). Det vill S-M-styret nu ändra på.

– Det är ett sätt att återta kontrollen över välfärden. Genom att i stället upphandla de privata aktörerna har vi bättre förutsättningar att förstärka kvaliteten för de äldre och samtidigt motverka välfärdsbrott, säger Bengt Harju (S).

Har varit 26 privata företag

Förvaltningen har fått i uppdrag att utreda en övergång till lagen om offentlig upphandling (LOU). Det uppskattas av socialdirektör David Gyllenstråle.

– En utmaning med LOV är att det kan bli väldigt många utförare i en kommun. Det blir många att följa upp och ha goda relationer till, säger han.

I skrivande stund finns nio privata hemtjänstaktörer i Järfälla, utöver den kommunala. Men enligt Bengt Harju var de under en period tjugosex stycken.

Finns det några exempel på välfärdsbrott inom hemtjänsten?

– Inte vad vi vet i dag. Men vi har tidigare haft en del som inte har hållit måttet, som vi har avvecklat.

Varje år försvinner 13–16 miljarder kronor ur samhällskassan till följd av felaktiga utbetalningar, enligt en nationell beräkning av Ekonomistyrningsverket. Manipulerade tidsscheman, korruption och bedrägerier förekommer – och enligt statsvetaren Carina Gunnarsson på FOI har LOV bidragit till kommunernas sårbarhet.

Valfriheten ska finnas kvar

Moderaterna är traditionellt mer positiva till fri konkurrens. Men den här planen ställer de sig bakom.

– För oss är det viktiga att alla får valfrihet. Modellen är sekundär, säger Dan Engstrand (M).

I förvaltningens uppdrag ingår att säkerställa valbarhet. Det kan till exempel göras genom att upphandla ett visst antal företag inom olika kommundelar.

– Det här är trots allt människor som kommer in i ens hem. Om man inte är nöjd ska man kunna byta till en annan.

Senare i år ska politikerna fatta beslut i frågan och upphandlingen väntas vara klar först 2026.

– Förhoppningen är att de privata aktörer som redan finns i kommunen är med i upphandlingen. Om det är så att ens leverantör inte är med kommer man få hjälp av handläggaren att välja en ny, säger David Gyllenstråle.