För tredje året i rad samlades åskådare på täby torg i Täby centrum för att titta på världsstjärnor i stavhopp.

Tävlingarna som hölls under två dagar i både herr- och damklassen lät åskådarna se bland annat de framstående amerikanska stavhopparna Clayton Fritsch och Zach Bradford. Representant för Täby IS var guldmedaljören Sara Winberg.

Åskådare kunde bland annat se världsstjärnor som Clayton Fritsch.

Åskådare kunde bland annat se världsstjärnor som Clayton Fritsch.

Cornelia Alm

– Det var jättekul att hoppa i Täby centrum, dels träffade jag många jag känner men sedan är det många nya som kommer och kollar. Man får en extra boost av att tävla på torget, det är lite speciellt.

Högst i damklassen

Galan fick inleda utomhussäsongen för Sara, och trots att hon fick reda på att hon skulle delta bara dagar innan tävlingen, hoppade hon 4,03, högst i damklassen under lördagen.

– Jag har precis varit skadad så vi har inte kunnat träna så mycket på långa ansatser, men jag tycker att det gick bra för att vara säsongsstart.

Sara Winberg har sysslat med stavhopp sedan 14-årsåldern och har sedan dess tagit medaljer både i SM och EM.

– Jag har alltid varit fascinerad av sporten och tyckt att den är cool, sedan har jag tyckt mycket om gymnastik som är väldigt likt stavhoppning.

Stavhopp är dock inte det enda Sara har på schemat, vid sidan av friidrotten studerar hon civilingenjör – design och produktframtagning på KTH.

– Man kan inte alltid vara i sin friidrottsbubbla, även om det är där jag kommer att lägga störst fokus. Måste jag välja kommer jag däremot alltid att prioritera friidrotten.

– Just nu känner jag mig starkare och snabbare än någonsin, och i perfekt form att hoppa högre än tidigare.

Sara Winberg på stavhoppsgalan 2021.

Sara Winberg på stavhoppsgalan 2021.

Cornelia Alm

Fick lokalt pris

I år tilldelades hon även Täby idrottspris, välförtjänt, med tanke på att hon under finalen i 2023 års Junior-EM nådde sin personliga rekordhöjd på 4,25 och därmed kunde titulera sig som junioreuropamästarinna.

– Det känns jättekul, det här innebär att jag kan lägga större fokus på friidrotten och har ekonomiska förutsättningar att gå ner i tid i skolan utan att behöva leva på mina sparpengar.

Vad tar du sikte på nu?

– Nu blir det fullt fokus på U23-VM och målet 4,30. Det är bara att kötta på, hålla sig hel och ha kul.