Brottsförebyggande och avgörande i utredningar. Så beskrivs polisens övervakningskameror i staden, som nu ska bli fler efter en överenskommelse mellan polisen och Stockholms stad.

Det rör sig om 40 nya kamerapunkter i år och ungefär lika många under 2025. Varje punkt kan sedan ha upp till 5–6 kameror i sig.

– Vi gör det här för att rädda liv och öka tryggheten, säger regionpolischefen Mattias Andersson.

Exakt var de ska sättas upp vill polisen inte gå ut med, annat än att det rör sig om områden med hög brottslighet och otrygghet.

– Vi jobbar vi hela tiden med placeringen tillsammans med polisen. Tack vare det arbetet har vi fått bort fem öppna drogscener och Solberga och Östberga som utsatta områden, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och regionpolischefen Mattias Andersson.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och regionpolischefen Mattias Andersson.

Victor Malmcrona

Mer accepterat med kameror

På senare tid tycks det som att staden allt mer omfamnat kameraövervakning som ett verktyg för att bekämpa och förebygga brottslighet.

– Vi har en samhällsutveckling med mer gängkriminalitet och droghandel. Vi vet även att trygghetskameror förhindrar mord. Det gör att den allmänna acceptansen för de här kamerorna ökar, säger Karin Wanngård.

På Kungsholmen har polisen sin kameracentral. Den är bemannad dygnet runt, årets alla dagar.

– Ofta ser vi brott och ordningsstörningar innan folk har hunnit ringa 112. I det finns en brottsförebyggande funktion. Dessutom är kamerorna i många förundersökningar om mord och mordförsök helt avgörande för att tidigt få in signalement och gripa gärningsmännen, säger Mattias Andersson.

Varje kamerapunkt kan innehålla upp till sex linser. De gör att polisen i realtid kan se vad som händer på stadens gator.

Varje kamerapunkt kan innehålla upp till sex linser. De gör att polisen i realtid kan se vad som händer på stadens gator.

Victor Malmcrona

"Knivig fråga"

En invändning mot övervakningskameror rör integritet, att oskyldiga människor filmas ofta utan att veta om det.

Hur ser ni på det?

– Naturligtvis är det en knivig fråga, men tyvärr kräver utvecklingen att fler kameror behövs. Vi behöver fler poliser och ordningsvakter på gator och torg, säger Karin Wanngård.

Men när ni tillträdde 2022 minskade ni antalet kommunala ordningsvakter?

– Det viktigaste är att de har meningsfulla arbetsuppgifter. Vi har en ny förordning på gång där de får större områden att verka i.

Med tillskottet finns det nu runt 500 kamerapunkter i Storstockholm, med tyngdpunkt i Stockholms stad. Målet är att det sikt ska finnas upp mot 900, men det hänger lite på brottsutvecklingen och hur mycket medel som går att få loss.