På Kornhamnstorg samlades tjänstemän, politiker och nyfikna för att vara med på invigningen av den nya stadsmiljözonen.

– Med små medel har vi gjort en trafikplats till en plats för människor, sa trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) från scenen.

Någon minut senare var zonen invigd till ljudet av applåder. Från kvarteren runt torget har gatorna stängts av för biltrafik och över 100 p-platser har tagits bort. Gatumålningar har tagit deras plats och planteringar, uteserveringar och flera nya bänkar har tillkommit.

– Jag är glatt överraskad över att det gått så fort att göra om exempelvis en yta för taxiköer till en plats där det går att sitta och njuta i solen.

Lars Strömgren (MP) och trafikdirektören Gunilla Glantz invigde stadsmiljözonen i Gamla stan med en skål.

Lars Strömgren (MP) och trafikdirektören Gunilla Glantz invigde stadsmiljözonen i Gamla stan med en skål.

Angie Gray

Ska utvecklas

Framåt hade Lars Strömgren gärna sett mer permanenta lösningar för grönskan. Det ska även ses över hur zonen ska vara under vinterhalvåret.

– Konceptet kommer utvecklas framåt, i dialog med boende och verksamheter.

Strandhäng

På Munkbrohamnen, på andra sidan tågspåren, har en sandlåda med solstolar och parasoll ställts ut. Det är dock en del av ett annat projekt. I vattnet flyter en kajbalkong där det går att slå sig ner och se ut över Riddarfjärden.

– Jag visste inte att de skulle anlägga en strand, det är jättetrevligt, säger Södermalmsbon Lena Holmberg som sitter i en av stolarna med fötterna i sanden.

"Äntligen", säger hon om stadsmiljözonen.

– Det har bara varit fokus på trafiken, nu kan man gå där utan att bli undantryckt av bilar.

Dennis Wedin (M) ser stadsmiljözonen som ett ogenomtänkt alternativ till miljözon klass 3, som först var tänkt att införas.

Dennis Wedin (M) ser stadsmiljözonen som ett ogenomtänkt alternativ till miljözon klass 3, som först var tänkt att införas.

Angie Gray

Protesterade på plats

Flera grannar och verksamheter i Gamla stan har dock varit kritiska till zonen. De menar att vardagen blir svårare när biltrafiken begränsas, att de nya sittplatserna knappt används och att det blivit mer oväsen i kvarteren från turister och krogbesökare.

Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) är heller inget fan av zonen. Han var med på invigningen för att protestera införandet med en skylt med texten "Du ska fortfarande kunna bo i Gamla stan".

– Hade jag fått bestämma hade vi haft dubbla antalet uteserveringar och utvecklat ytorna så att det fortsatt går att bo här med bil. Att se över p-platser är logiskt, men många har tagits bort och inte ersatts av något. Jag förstår att de som bor här reagerar på det, säger han.

Kajbalkongen ligger vid Munkbrokajen.

Kajbalkongen ligger vid Munkbrokajen.

Angie Gray

Tar vara på potential

Lars Strömgren håller inte med att om att ytorna inte används.

– Bara i går hade en familj nationaldagsmiddag vid Kornhamnstorg och barnen spelade tennis över ett nät som spänts upp över gatan. Vi tar bättre vara på den potential som finns här.