Sebastian Lörstad har lyckats med det omöjliga gång på gång under det senaste året. Han har satt tre inofficiella svenska U18-rekord och tagit brons på 3 000 meter i U18-EM. I Hässelbyloppet stack han ifrån alla seniorer direkt och vann över landslagslöparen Oliver Löfqvist, 26 – med hela 40 sekunder. Samtidigt slog han Mustafa Mohameds tidigare rekord.
– Jag är född till att springa känns det som, och bara måste få göra det, säger han.
Han bor i Vasastan, men ingår i IFK Lidingö och en träningsgrupp som leds av Daniel Nilsson.
– Daniel har egentligen alltid varit min tränare. Jag tävlar för Lidingö för att han är här. Han tränar också den jätteduktiga löparen Karl Ottfalk.
Som femåring började Sebastian Lörstad kuta i cirklar.
Kan det bli långtråkigt att springa långdistans? – Nej, jag tycker faktiskt tvärtom. När man gillar att springa så mycket som jag gör blir det nästan bättre desto längre man springer. När man springer kortare får man inte samma effekt, glädjen man får av det. Jag föredrar distanspass framför tröskelpass där man springer kortare.
Pekka Pääkkö
– Farmor hade en lägenhet där alla rum kopplades ihop till en cirkel, och där sprang jag. Mamma säger att jag inte ville gå, utan sprang bredvid dem som gick. När jag var tretton år började jag löpträna på riktigt.
”Väldigt speciellt”
Han bestämde sig för att bli bäst, att vinna och satsa högt som på terräng-EM i december och långsiktigt på OS.
– Jag har många mål. Det behöver i och för sig inte betyda att jag kommer att klara av dem alla.
Den sociala biten är en annan viktig del. Sebastian Lörstad har fått många vänner inom den internationella sporten.
– Löpare har glädjen vi får från löpning gemensam. Det är svårt att förklara, men det är väldigt speciellt. I min löpargrupp finns många unga som börjat springa längre distanser.
Hur går det med egot när man är 16 år och slår en massa rekord?
– Jag försöker verkligen tänka på att inte bli för uppspelt. Jag vill inte att folk ska tycka att jag har fått hybris, utan håller huvudet lite kallt.
Bild på Sebastian Lörstad när han sprungit snabbast genom tiderna och tagit EM-bronset i Slovakien på tiden 8.11,71.
Johannes Lörstad
Vad händer i huvudet när du springer?
– Inte så mycket. Det blir nog väldigt tyst. Jag älskar att springa på Lidingö. Men det blir nästan löpning per automatik. Man går ut, springer och så är man hemma igen.
Blir det mycket tankar kring kost och sömn?
– Jag tycker inte att man ska leva ”by the book” 100 procent i min ålder. Jag är bara 16 och ingen professionell löpare än. Man ska leva lite, men ja, vad jag äter och ordentligt med sömn är viktigt för löpningen.
Hela Sebastian Lörstads familj – mamma, pappa och två syskon – håller på med musik. Själv går han på Lilla Akademins gymnasium vid Odenplan, med inriktning musik. Han spelar cello och har redan fått uppträda på världsberömda Royal Albert hall i London.
– Löpningen och musiken är en väldigt fin kombo. Det känns bra att springa och komma hem och spela. Det skapar mindre press och håller igång glädjen att ha två intressen tror jag.
Sebastian Lörstad när han slog rekord i årets TCS Lidingöloppet.
TCS Lidingöloppet