Solen som glittrar och isen som vittrar påminner om att båtsäsongen närmar sig i Drevviken.
Men Johan Weber, ordförande för Hökarängens båtklubb, är bekymrad. Förra sommaren uppstod ett fenomen som sjöns båtfolk inte upplevt tidigare: en explosiv utbredning av sjögräs som sträckte sig långt ut i viken.
– Här inne vid bryggan är det inte ovanligt men det som var nytt var hur tätt det växte och hur långt det bredde ut sig. Det går inte att ro ut med båten, sjögräset fastnar i årorna och det blir för tungt. Enda sättet är att stå upp som en gondoljär och paddla. Det är inte alla våra medlemmar som klarar det, säger han.
”Ett ogenomträngligt träsk” skriver Johan Weber i medborgarförslaget om sjögräset i Drevviken.
Hökarängens båtklubb
Följd av vattenrening
Den ökade växtligheten dök upp i somras efter att en så kallad fosforfällning genomfördes i Drevviken hösten 2022 till våren 2024. Då renades vattnet med aluminiumlösning för att minska mängden fosfor, som bidrar till övergödning.
Många gladdes åt att vattnet blev klarare, men hade kanske inte räknat med hur snabbt sjöns växtliv skulle gynnas.
– Det har en tydlig koppling. När siktdjupet i vattnet ökar når solljuset längre ner och ger bättre förutsättningar för växtligheten. Visserligen gjordes ingen fällning i de grundare delarna men vattnet har förbättrats i hela sjön, konstaterar Fred Erlandsson, limnolog på Stockholm vatten och avfall, Svoa.
Vill att staden rensar
Inför sommaren har Johan Weber skrivit ett medborgarförslag till Farsta stadsdelsnämnd, där han vädjar om att staden rensar viken från sjögräs.
– Det skulle nog behövas första gången i juli och kanske 1-2 gånger till. Vi begär inte att de tar hela viken men det skulle i alla fall behövas en ränna så att vi kan ta oss ut, menar han.
Bakom förslaget står även Sköndals land- och sjöscoutkår med över 300 medlemmar och hundratals barn i kö.
Det är ohanterligt att sitta i kanot och slå sjögräs med lie.
– Vi är för att vattnet blir rent men det blir praktiskt krångligt för oss om det växer till. Vi kommer inte ut med varken optimistjollar eller följebåtar, säger kårens ordförande Åsa Plesner.
Segling i Drevviken är en viktig dela av scoutkårens verksamhet.
Mattias Kamgren
Försökte slå med lie
Kåren skrev i fjol på ett brukaravtal med Farsta stadsdel, som gav dem rätt att själva rensa området närmast bryggan från sjögräs. Men efter några tappra försök gav de upp.
– Det är ohanterligt att sitta i kanot och slå sjögräs med lie. Om vi inte får hjälp får vi pausa vår sjöverksamhet. Men det är synd om miljö och friluftsliv ska behöva stå emot varandra, säger Åsa Plesner.
Fred Erlandsson på Svoa har förståelse för kraven.
– Egentligen är det positivt för hur sjön mår att det faktiskt växer. Men för rekreationen är det inte bra. Därför motsätter vi oss inte att man klipper sjögräs i passager.
Effekten väntas avta
Hans prognos är annars att problemet kommer att minska med tiden.
– Vi har sett motsvarande effekt på andra ställen, bland annat i Flaten, där det har varit en temporär effekt som avtagit efter några år.
Hur stort besvär sjögräset vållar beror också på vattenståndet. Enligt Fred Erlandsson kan det variera med över en meter från år till år.
– Förra året var vattenståndet väldigt lågt, det var också en bov i dramat.