En av Sveriges mest anrika biografer, Skandia-teatern, har de senaste åren främst använts för olika evenemang. Men de senaste åren har den mestadels stått oanvänd och Filmstaden har sagt upp kontraktet.

Stockholms filmfestival startade en så kallad crowdfunding för att ta över driften och på två veckor fick man in nära två miljoner kronor. Filmfestivalen tar nu därför över hyreskontraktet på Drottninggatan.

Dharma Garde Palme, producent på Stockholms filmfestival.

Dharma Garde Palme, producent på Stockholms filmfestival.

Stockholm filmfestival

Pengarna har kommit från allmänhet och stiftelser, men även från skådespelare som Stellan Skarsgård och Ethan Hawke.

Stockholm filmfestival utlovar utökat programutbud och samarbeten med aktörer inom kultursektorn. Tanken är att göra biografen till en central plats för filmkultur och gemenskap.

– Det är en ära att få driva en klenod som Skandia och vi känner oss mycket ödmjuka inför uppgiften. Här har Stockholms filmfestival visat film i mer än 30 år och filmstjärnor och filmskapare från hela världen har visat sina verk för en entusiastisk publik. Skandia skulle kunna bli en ny nationalscen för filmen. Vi vill öppna upp Skandia för allmänheten igen och hoppas på stöd från offentliga instanser och näringsliv, säger Dharma Garde Palme, producent på Stockholms filmfestival.

Skandia-teatern har bara en biosalong.

Skandia-teatern har bara en biosalong.

Filmstaden