Våren i Skärholmen var våldsam. Den 1 mars sköts en man i 25-årsåldern ihjäl i Skärholmen, den 7 mars mördades en 25-årig man i Bredäng. Den 13 mars skadades en annan man i en skjutning i Skärholmen och den 10 april sköts 39-åriga Mikael till döds när han konfronterade ett ungdomsgäng på väg till simhallen med sin son.

Med ett långt sommarlov, där många barn och ungdomar är sysslolösa eller ensamma, riskerar fler unga att rekryteras av de kriminella gängen och deras konflikter.

– Rent generellt händer det betydligt mer saker under sommaren, säger Anette Petersson, preventionssamordnare i Skärholmens stadsdel, som jobbar kontinuerligt för att minska de kriminella gängens inflytande.

Inga extra insatser görs under sommaren, utan informationskampanjer i sociala medier, med exempelvis polisens lista på varningstecken föräldrar bör vara uppmärksamma på, fortsätter som vanligt.

Skärholmen har i dagsläget fyra fältassistenter, även om röster höjs för att de bör blir fler.

– De är i tjänst hela sommaren och rör sig främst i Vårberg och Bredäng. Sedan har vi gjort en förstärkning av ungdomsjouren i Sätra och Skärholmen under sommaren, säger Anette Petersson.

Färre tecken på gängrekrytering nu

Christoffer Peyre, kommunpolis i Skärholmen, berättar att det i våras fanns flera konkreta exempel på ungdomar som rekryterades till kriminella nätverk i området. Men att de sett färre tecken på det under sommaren.

– Det sker främst på skolgårdar och inte alltid när sklorna är öppna. Även idrottsplaner och fotbollsplaner drar till sig rekryterare. Men vi har inte kunnat notera det i lika stor utsträckning under sommaren, fast det finns mycket ungdomar i alla våra fyra områden. Det är märkligt lugnt, säger han.

Det kan bero på flera olika saker. Christoffer Peyre påpekar att det även finns kriminella som tar semester. Sedan sker mycket rekrytering online, vilket är svårare för polisen att få en överblick över.

– Men fysiska platser drar fortfarande till sig rekryterare, där kan de kriminella kolla vilka ungdomar som rör sig mycket ute och vilka som känns mottagliga. Numera är de som rekryterar också yngre och smälter in på ett annat sätt utanför fritidsgårdar och skolor.