Nyligen träffade Mitt i 95-åriga Margareta Lindbergh vid hennes lokala träffpunkt för pensionärer vid Nytorget. Anledningen var att hon legat på stadsdelsnämnden om möjligheten att ta sig ett glas vin till de festluncher som anordnas där. Sedan en tid tillbaka är det inte längre tillåtet.

Orsaken till att det inte blev någon alkohol är bland annat att det inte var möjligt under nuvarande alkohollagstiftning.

Stadsdelen gjorde bedömningen att servering hade krävt en ombyggnad av köket och att det måste erbjudas lagad mat i form av förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Stolt dotter

Artikeln om Margareta fick stort genomslag, och starkt stöd på sociala medier. Hennes fråga lyftes i krönikor och ledare i Svenska Dagbladet och Expressen.

– Ja, det är väldigt många som ringt mig och sagt att mitt förslag är bra. Min dotter gick själv ut på Facebook och skrev att hon var stolt över mig, säger Margareta Lindbergh.

Minister på besök

På fredagen fick hon även besök av Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

– Han hade med sig två flaskor och frågade om jag ville ha rött eller vitt. Jag valde vitt och så hade jag lite ostar hemma. Han var väldigt pratglad och trevlig, och tyckte det var förfärligt att vi gamla inte får göra något.

Uppmärksamheten som kom av Mitt i:s artikel har varit rolig, säger hon.

– Ja, alla är ju så trevliga.

Niels Paarup-Petersen, utbildningspolitisk talesperson och talesperson för cybersäkerhet och digitalisering. Riksdagsledamot för Centerpartiet.

Niels Paarup-Petersen, utbildningspolitisk talesperson och talesperson för cybersäkerhet och digitalisering. Riksdagsledamot för Centerpartiet.

Fredrik Wennerlund

Vin eller inte?

Även hos oppositionen har vinkravet väckt uppmärksamhet.

– Många gnäller på byråkraterna i Stockholm, men vad kan en tjänsteman göra om lagen säger att något ska vara på ett visst sätt? Då finns inte mycket att diskutera: Den säger att mat måste kunna tillagas i samband med förtäring av alkohol, säger riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C),

Därför vill han se att matkravet i alkohollagstiftningen tas bort.

– Jag lyfter saken till den minister som faktiskt äger frågan. Ska Margareta få ta ett glas vin till maten eller inte?

Niels Paarup-Petersen har lämnat in en skriftlig fråga till socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Oj då, det var inte dåligt. Snart kan de nog inte säga nej längre, säger Margareta Lindbergh.

Mitt i har sökt Jakob Forssmed för en kommentar.