Fågelkvitter hörs i bakgrunden. Tony Magnusson sitter ute på sin stora tomt och det är tidig morgon, trots att klockan just slagit 17 i Sverige.

– I södra Kalifornien är det nästan alltid bra väder, det är en av fördelarna med att bo här, säger han.

Det har han gjort i 45 år, sedan han hoppade av gymnasiet och flyttade från Krusboda till Kalifornien för att åka skateboard.

– Mina föräldrar blev inte så glada, det krävdes ett halvårs övertalande. Vi var 16 år och kände ingen i USA när vi landade på Los Angeles flygplats, planen var bara att hitta skejtparker och åka.

Som barn var han och hans kompisar aktiva. De klättrade på de platta taken i det då nybyggda Krusboda-området, pallade äpplen och sportade. Men när skateboardingen kom till Sverige 1976 fastnade Tony Magnusson.

– Det var den perfekta grejen. I slutet av det året hade alla en skateboard, i början av året hade jag inte ens sett en.

Åkte med Tony Hawk

I en nybyggd skejtpark på Södermalm hängde Tony Magnusson varje dag. Han upptäckte snabbt att han var duktig på det. En av de stora inspirationskällorna var skejtaren Per Viking och tillsammans dominerade de den svenska skateboardvärlden under slutet av 1970-talet.

Det var när trenden dog ut i början av 80-talet som Tony Magnusson flyttade till Kalifornien, skateboardens födelsestat. Även där hade många av skateparkerna stängt och de var ett litet gäng på ett 15-tal personer i hela San Diego.

Året var 1977 och skateboarden hade kommit till Sverige ett år tidigare. Tony Magnusson åkte varje dag på Newsport House på Södermalm.

Året var 1977 och skateboarden hade kommit till Sverige ett år tidigare. Tony Magnusson åkte varje dag på Newsport House på Södermalm.

Privat

En av dessa var en liten kille som Tony Magnusson visste skulle bli bättre än dem alla, och det var Tony Hawk.

Efter några år blev det populärt att skejta igen och Tony Magnusson byggde upp sin karriär genom att vinna tävling efter tävling. Under tiden startade han sitt första företag, H-Street.

– Det var en väldigt rolig livsstil på 80-talet. Vi skejtade, bodde på beachen och jag reste jorden runt och tävlade.

I dag åker Tony Magnusson fortfarande flera gånger i veckan och det var inte länge sedan han tävlade i så kallade legendar-tävlingar med sina kompisar från 80-talet. Med sitt företag sponsrar och coachar han även unga skejtproffs, bland annat Sveriges bästa åkare Hampus Winberg.

"Väldigt blessed"

Nu har han blivit invald som första svensk i Skateboarding Hall of Fame för sin passion och sina bidrag till sporten. Per Viking väljs in postumt tillsammans med honom.

Tony Magnusson valdes in tillsammans med Per Viking, hans vän som valdes in postumt.

Tony Magnusson valdes in tillsammans med Per Viking, hans vän som valdes in postumt.

Privat

– Att kunna dela den äran med min förlorade livskamrat är mycket mer intressant än att jag har blivit invald.

Nu är det flera år sedan han var i Sverige, men Tony Magnusson har fortfarande bra kontakt med sina svenska vänner. Hans pappa bor kvar i Krusboda och ibland kommer Tony Magnusson förbi den gamla hemkommunen. När han tittar tillbaka på sitt liv är han nöjd med hur allt blev.

– Det har varit mycket jobb längst vägen. Jag vet inte hur man säger det på svenska, men jag är väldigt "blessed".