Facken slår larm. En anmälan om situationen på kommunala F-9-skolan Skarpatorpsskolan lämnades nyligen in till Arbetsmiljöverket. Dessförinnan, i oktober, hade facken Sveriges Lärare, Kommunal och Akademikerförbundet skrivit till skolans ledning. Problemen på skolan i Skarpnäck beskrivs som allvarliga.

Våren 2023 fick skolan en ny ledning. Och i en enkät som facken gjort under höstterminen i år beskriver personal hur det nu råder en tystnadskultur på skolan och att personal som uttrycker kritik kallas in till skolledningen och tillrättavisas.

– Det här handlar om skolledningens ledarstil och förhållningssätt, säger Hanna Garberg.

Hanna Garberg, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.

Hanna Garberg, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.

Privat

"Respektlöst behandlade"

56 av 60 svarande berättar att de sett eller hört hur kollegor blivit "respektlöst behandlade" av ledningen. 51 av 60 i personalen överväger även att sluta. Fackens kritik gäller också den administrativa bördan som beskrivs ha ökat, med bland annat ämneshandlingsplaner för eleverna.

Särskilt bra såg det heller inte ut i den av staden genomförda medarbetarenkäten i våras. Nästan 80 procent svarade visserligen att deras arbete känns meningsfullt, men inte ens hälften svarade att de kände sig respekterade på arbetsplatsen eller hade förtroende för ledningen på skolan.

Skolans huvudrektor Marion Sarmiento skriver i ett mejl till Mitt i att skolledningen tar kritiken på allvar.

"Det är väldigt tråkigt. Jag behöver fortsätta att arbeta för att få psykologisk trygghet och tillit i verksamheten."

Förbättra betyg och ekonomi

Marion Sarmiento skriver att hon vid tillträdandet i april 2023 hade i tydligt uppdrag att höja kunskapsresultaten och förbättra skolans ekonomi.

"Det pågående förändringsarbetet kan skapa oro samtidigt som vi har förändrade arbetssätt och rutiner. Det kan vara en orsak till att missnöjet vuxit. Nu har vi en handlingsplan. Vi har samverkat med våra lokala fackliga ombud."

I sitt svar till facken skriver Marion Sarmiento att skolledningen kommer att erbjudas konsultstöd med ökat förtroende mellan ledning och personal som mål. Hon skriver bland annat också att man ska verka för att stärka "samtalsklimatet och feedbackkulturen" och genomföra enkäter om skolans administrativa uppgifter, till exempel de kritiserade ämneshandlingsplanerna.

I förra veckan skickade Sveriges Lärare och Akademikerförbundet in en begäran om ingripande till Arbetsmiljöverket.

– Vi känner inte att skolledningen tar situationen på tillräckligt allvar, säger huvudskyddsombudet Hanna Garberg.