JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Skolresultaten lyfte när föräldrarna fick makten

SIDA VID SIDA. Rektorn Johan Segerfeldt, styrelseledamoten Dahir Jeite och tidigare ordföranden Mohamed Hagi Farah hjälps åt att bygga samarbete med föräldrarna.
 Foto: Petter Beckman

SIDA VID SIDA. Rektorn Johan Segerfeldt, styrelseledamoten Dahir Jeite och tidigare ordföranden Mohamed Hagi Farah hjälps åt att bygga samarbete med föräldrarna. Foto: Petter Beckman

20210313120100
20210313120100
2021-03-13
12:01
2021-03-13 12:01

Om det blir stökigt i en klass sitter föräldrarna med på lektionerna tills det lugnar sig. ”Det känns bra att de får veta vad deras barn gör”, säger Yusuf Omar, elev i Sveriges mest framgångsrika, föräldradrivna skola.

Av de 520 eleverna är det bara en som har svenska som modersmål.

94 procent har somalisk familjebakgrund, vilket gör Kista International School i Akalla till en av Stockholms mest etniskt segregerade skolor.

Den är samtidigt en av de mest framgångsrika.

I hela Sverige finns bara en annan skola som presterar bättre meritvärden, i förhållande till det socioekonomiska utgångsläget.

– Förra året var det tyvärr tre elever som inte nådde gymnasiebehörighet. Vi hade klarat 100 procent om det inte varit för coronan, säger Johan Segerfeldt, rektor sedan fem år tillbaka.

– Det är omöjligt att lyckas så bra i ett socialt utsatt område om man inte har föräldrarna med sig, tillägger han.

För det är det som gör skolan unik: att den ägs och drivs av föräldrarna själva.

Bandet till föräldrarna är helt avgörande, intygar Dahir Jeite och Mohamed Hagi Farah, aktiva i den ideella föräldraförening som startade skolan för tio år sedan.

– Vi kan kulturen och språket. Vi vet vad föräldrarna tänker, känner och tycker, säger Dahir Jeite, själv lärare till yrket.

– Samtidigt är vi etablerade i det svenska samhället och kan förklara allt som skapar missförstånd och kulturkrockar. Det gör att hemmet och skolan kan jobba sida vid sida. Barnen blir trygga eftersom de känner igen sig, säger Mohamed Hagi Farah.

Så hur mycket styr föräldrarna?

– Inte alls, om man ser till utbildningens innehåll, säger Johan Segerfeldt.

– Vi följer skollagen och läroplanen i minsta detalj. Vi har sexualundervisning och gemensamma idrottslektioner.

Relationen till föräldrarna gör det i själva verket lättare att prata om olika modeller för barnuppfostran, om hur det fungerar i ett jämställt samhälle och få med sig familjerna, framhåller Dahir Jeite.

– Jag pratar mycket om olika uppfostringsstilar med föräldrarna, om varför man kommer längre med en mer demokratisk modell där man lyssnar på barnen, säger han.

– Att vi nu har föräldrar som står i kö beror på att de ser att barnen lyckas – inte att vi har anpassat oss efter somaliska eller muslimska traditioner, tillägger Mohamed Hagi Farah.

Positiva till läxor

Föräldrastyrningen märks framförallt i synen på läxor.

– I den svenska skoldebatten är läxor omstridda. Men här ser föräldrarna läxorna som något positivt. Vi lägger mycket resurser på organiserad läxhjälp för att alla ska ha lika chanser, säger Johan Segerfeldt.

Relationen till för­äldrarna gör det lättare att prata om olika modeller för barnuppfostran och hur det fungerar i ett jämställt samhälle – och få med sig familjerna.

– Och vi jobbar med en konstant återkoppling till föräldrarna. Vi rapporterar hem allt som händer, både det som är bra och det som är problem.

Det tycker Yusuf Omar i åttan är bra. Han ägnade ett par dagar av sportlovet, på eget initiativ, åt att plugga extra med lärarstöd för att få upp mattebetyget.

– Det är bra att föräldrarna vet vad deras barn gör i skolan, då kan man lättare hitta lösningar om det händer något, säger han.

Skolans dörrar alltid öppna

Skolans dörrar står alltid öppna. Föräldrar hälsar ofta på spontant, berättar rektorn. Om det blir stökigt i en klass bjuder skolan in alla föräldrarna till ett möte.

– Ibland tar föräldrar själva initiativ till att sitta med i klassrummet ett par veckor. Då brukar det lugna sig, säger Johan Segerfeldt.

"Räddar livet på dem"

Om alla skolor i Järva hade 90 procent godkända elever skulle kriminaliteten minska och området skulle inte längre räknas som utsatt, framhåller Mohamed Hagi Farah.

– Här får våra barn inte bara utbildning. Vi räddar livet på dem. Det är viktigt för mig som förälder, säger han.

Hur ser ni på att så stor del av eleverna kommer från samma grupp?

– Våra elever går vidare till jobb och utbildning och får en plats i samhället. Det är det som är det centrala. Det är så vi skapar integration. Bostadssegregationen är svår att påverka, men vi gör det bästa vi kan av situationen, säger Dahir Jeite.

Kan föräldramakten leda till att ni sätter för höga betyg?

– I matematik har vi haft ett sånt problem, men inte i de andra ämnena. Vi jobbar hårt för att också betygen i matte ska återspegla elevernas verkliga kunskaper, säger Johan Segerfeldt.

Bakgrund: Skolan föddes ur ett läxhjälpsprojekt

Kista International School (KIS) är en friskola som drivs av den ideella föreningen Al-Kowneyn Utbildnings Centrum.

Föreningen startades 1999 av grupp föräldrar i Rinkeby som var oroade över de dåliga skolresultaten.

Under flera år drev Al-Kowneyn läxhjälp tillsammans med flera andra föreningar med som mest 400 barn, vilket enligt föreningen bidrog till att kraftigt höja skolresultaten.

När kommunens skolor organiserades om 2007 upphörde samarbetet kring läxhjälpen och tre år senare startade föreningen sin egen skola.

– När vi startade 2010 gick mindre än hälften av eleverna från de kommunala skolorna i Järva vidare till gymnasiet. Vi visar att det är möjligt att lyckas, säger Mohamed HagiFarah, en av grundarna.

Fem år i rad har KIS haft minst 92 procents behörighet till gymnasiet, något över snittet i Stockholm.

I Skolinspektionens Salsa-undersökning (2019), som jämför skolresultat med de socioekonomiska förutsättningarna kom KIS på andra plats i Sverige.

#EttSthlm

#EttSthlm är en specialsida i Mitt i som letar lösningar på hur vi får ett mer sammahållet Stockholm. I en serie artiklar diskuterar vi hur skolan och föräldrarna ska kunna sammarbeta bättre. Behövs det mer gemensamma regler? Behöver föräldrarna engagera sig mer – eller mindre? Läs tidigare artiklar på mitti.se/ettsthlm – och diskutera på Mitt i Stockholms facebook!

SIDA VID SIDA. Rektorn Johan Segerfeldt, styrelseledamoten Dahir Jeite och tidigare ordföranden Mohamed Hagi Farah hjälps åt att bygga samarbete med föräldrarna.
 Foto: Petter Beckman

SIDA VID SIDA. Rektorn Johan Segerfeldt, styrelseledamoten Dahir Jeite och tidigare ordföranden Mohamed Hagi Farah hjälps åt att bygga samarbete med föräldrarna. Foto: Petter Beckman

PLUGGAR EXTRA. Yusuf Omar och Anas Abdirahman övade algebra på sportlovet.

PLUGGAR EXTRA. Yusuf Omar och Anas Abdirahman övade algebra på sportlovet.

BROBYGGARE. "Jag pratar mycket om olika uppfostringsstilar med föräldrarna, om varför man kommer längre med en mer demokratisk modell där man lyssnar på barnen, säger Dahir Jeite.
 Foto: Petter Beckman

BROBYGGARE. "Jag pratar mycket om olika uppfostringsstilar med föräldrarna, om varför man kommer längre med en mer demokratisk modell där man lyssnar på barnen, säger Dahir Jeite. Foto: Petter Beckman

SKILLNAD. Det är bra att de kontaktar föräldrarna direkt, så fort det det händer något, säger Yusuf Omar i åttan, som tidigare gick i en kommunal skola i området.

SKILLNAD. Det är bra att de kontaktar föräldrarna direkt, så fort det det händer något, säger Yusuf Omar i åttan, som tidigare gick i en kommunal skola i området.

REKTOR. "Vi jobbar hårt för att betygen ska återspegla elevernas faktiska kunskaper", säger rektor Johan Segerfeldt.
 Foto: Petter Beckman

REKTOR. "Vi jobbar hårt för att betygen ska återspegla elevernas faktiska kunskaper", säger rektor Johan Segerfeldt. Foto: Petter Beckman

Senaste nyheterna

Genom att låta fler barn delta i förskolan kan vi stödja barn som behöver extra hjälp, skriver debattörerna.

Genom att låta fler barn delta i förskolan kan vi stödja barn som behöver extra hjälp, skriver debattörerna.

Angie Gray

Debatt: Botkyrkas språkkrav i förskolan är en förebild

Nyheter

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Centerparitets Marko Janicic och Jonas Naddebo tog en öl på Vattentorget vid Slussen i protest.

Centerparitets Marko Janicic och Jonas Naddebo tog en öl på Vattentorget vid Slussen i protest.

Pontus Hammarlund

Centern halsar bira vid Slussen – i protest mot alkoholförbud

Nyheter

"Dödar kulturen och näringslivet" ✔ Tror på annan lösning

2017 gjordes en utredning, i vilken det inte konstaterades att inomhusmiljön bidrog till hälsobesvär.

2017 gjordes en utredning, i vilken det inte konstaterades att inomhusmiljön bidrog till hälsobesvär.

Mikael Andersson

Anställda på slottet blev långtidssjuka – kräver ersättning

Nyheter

Kommunen avfärdar kraven – ingen skuld i utredningen ✔ Juristen: "Borde åtminstone be om ursäkt"

Naprapatjonas på väg mot Mount Everests topp

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian jublar på toppen av Lobuches östra topp, 6119 meter över havet, i april 2024. I maj 2025 ska han försöka ta sig upp på Mount Everest topp  8 849 meter över havet.

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian jublar på toppen av Lobuches östra topp, 6119 meter över havet, i april 2024. I maj 2025 ska han försöka ta sig upp på Mount Everest topp 8 849 meter över havet.

Privat

20250406180419
20250404133454
2025-04-06
18:04

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian utmanar sina följare i sociala medier med övningar för att bli kvitt ryggont, knäsmärtor och gamnacke. Nu utmanar han sig själv genom klättra över dödszonen och upp på toppen av världens högsta berg: Mount Everest.

Aprilsolen reflekterades i den vita snön när Jonas Parandian förra året sträckte armarna i luften för att fira att han nått berget Lobuches östra topp, 6119 meter över havet.

Där i Nepal föddes en dröm om nå ännu högre. 

– När jag lärde känna de här sherpasarna och har varit på hög höjd har det gått väldigt bra, jag har känt mig väldigt stark. Men jag har ändå tänkt att Mount Everest var väldigt avlägset. Men de sa: ”Det där kommer du att fixa.” Då tändes något hopp. 

De senaste året har träningen fortsatt. 

– Jag var beredd att sälja lägenheten men fick in en stor sponsor. Jag kommer ändå att göra av med en hel del besparingar. Bokar du via resebolag blir det svindyrt, jag använder sherpasarans eget resebolag, det är lite mer spartanskt men kommer ändå kosta runt 1,5 miljoner kronor, säger han.

I Järla sjö har Jonas ”Naprapatjonas” Parandian tränat för att bestiga Mount Everest.

I Järla sjö har Jonas ”Naprapatjonas” Parandian tränat för att bestiga Mount Everest.

Johan Kristensen

Levde ensam i vildmarken

Efter några utfallssteg sätter han ner kettlebellsen på gymmets golv, öppnar dörren och spejar ut över Järlasjön.

Han har varvat klätterpass med löprundor runt Järlasjön, Sicklasjön och Källtorpssjön, rusher upp och ner för Hammarbybacken, intervaller på trappmaskin och assault bike.

Han har mött utmaningar tidigare. 2020 var han en av tio deltagare i tv-programmet ”Ensam i vildmarken” som visades på Discovery +. Under tre månader levde han då ensam i Nordnorge. Han klarade 36 dygn, men gick ner 18 kilo.

– Jag levde på fisk men fick inte i mig så mycket. En gång i veckan kom det ett läkarteam, de var de enda jag träffade. De tyckte att jag hade gått ner för mycket. Då var det bara en annan kille kvar.

Han har också testat hur länge han kan hålla andan under vattnet.

– Mitt rekord är drygt sex minuter. Jag gör det under så säkra förhållanden som möjligt. Jag har med en eller två kompisar. Jag måste komma till ett meditativt tillstånd. Du kan svimma och tappa medvetandet. Det är en stor risk att håll andan så länge, samtidigt är det intressant att utforska. Någon gång går du ut lite för hårt, nästa gång funkar det lite bättre.

”Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig”, säger Jonas Parandian och utmanar de som vill nå sina mål att träna hårdare.

”Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig”, säger Jonas Parandian och utmanar de som vill nå sina mål att träna hårdare.

Johan Kristensen

”Sjukt svårt”

Men han vet att den här utmaningen blir den tuffaste hittills.

Höjder över 8000 meter kallas dödszonen, människor kan inte vara där någon längre tid eftersom syret inte räcker till. Mount Everest är 8 849 meter högt. 

– Det blir sjukt svårt. Det är ju världens högsta berg. Jag kommer att vara långt ovanför dödszonen, det är väldigt högt och väldigt tunn luft. 

Den 9 april reser han till Nepal. Målet är att nå toppen på Mount Everest i slutet av maj.

– Jag tycker om utmaningar och det är fint att träffa folk från andra kulturer och testa mina gränser och se hur kroppen reagerar. Jag har tränat mycket andningsövningar på olika sätt, vi får se vilken hjälp det kan ge på hög höjd.

Kommer du att använda dig av syrgas?

– Med all säkerhet kommer jag att ha syrgas om jag inte känner mig exceptionellt stark.

Vad ser du fram emot mest?

– Det blir spännande att se hur kroppen reagerar. Samtidigt är det lite läskigt. Det är folk som dör på berget varje säsong. Ingen kan bära ner dig från toppen. Det gäller att veta var gränsen går och vända i rätt tid.

Skrev årets livsstilsbok

Namn: Jonas Parandian. 

Ålder: 42 år. 

Bor: Järla sjö.

Familj: Singel. 

Yrke: Naprapat, föreläsare och äventyrare. Kallar sig Naprapatjonas i sociala medier. Har drygt 240 000 följare på Instagram.

Aktuell: Hans bok ”Stillhet och rörelse” vann nyligen Adlibrispriset för bästa livsstilsbok 2024. Ska från den 9 april till den 31 maj bestiga världens högsta berg: Mount Everest.

Källa: Jonas Parandian.

Jonas tips: Så når du dina mål

Träna hårdare: Spring längre och i en högre intensitet än vad du brukar och öka vikterna när du styrketränar med en till två procent. Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig. Om du inte utmanar den kommer den inte heller att utvecklas.

Vila hårdare: Sov ordentligt, 7,5 till 8,5 timmar per natt och ta gärna en powernap på 20 minuter efter lunchen.

Gör en realistisk plan: Ska du gå till gymmet två eller fyra gånger i veckan? Byt övningar var fjärde vecka. Kör exempelvis fyra veckor med 12-15 repetitioner med lätta vikter, nästa fas 8-10 repetitioner med tyngre vikter och tredje fasen 6-8 repetitioner med ännu tyngre vikter men med lite längre vila mellan seten. Sedan kan du börja om.

Gå in i dig själv: Har du en dröm eller ett mål men hela tiden misslyckas? Försök ärligt undersöka vad det är för rädslor som håller dig tillbaka från att leva det liv du vill leva. Antingen fortsätter du på den här vägen och misslyckas, jagar inte dina drömmar fullt ut. Eller så kör du för den här drömmen.

Källa: Jonas Parandian.

JohanKristensen
08-550 551 17