Göteborg

Moderaterna, Demokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna presenterade nyligen sitt budgetförslag för 2025.

De fyra partierna är tydliga i sin vilja att prioritera skola, förskola och äldreomsorg och lägger en större budgetpost än de styrande rödgröna på välfärdsverksamheterna.

– Vi kan behålla och rekrytera lärare och speciallärare och sätta stopp för vänsterstyrets slakt på läromedel. Barnen kommer först när vi satsar en halv miljard på utbildning, säger Axel Darvik (L).

13 öre i sänkt skatt

Samtidigt föreslår M, D, L och KD en skattesänkning på 13 öre per intjänad hundralapp. Det motsvarar 39 kronor plus i månaden för en göteborgare med en månadslön på 30 000 kronor.

– Göteborgarna har drabbats av ökade kostnader under senare år. När kommunen visar överskott ska vi inte ta ut mer än nödvändigt i skatt, säger Axel Josefson, gruppledare för Moderaterna.

"Bort från slöseri"

För att kalkylen ska gå ihop finns det däremot andra områden att skära ner på, menar de fyra partierna.

Sparåtgärderna riktas mot förvaltningarna och nämnderna och innebär bland annat sänkta inköpskostnader, paus på onödiga uppdrag och hålla ett extra öga på ekonomin på verksamheter som inte tillhör kärnverksamheten.

"Vi visar på en ny riktning för Göteborg. Vi vill bort från kommunalt slöseri, en illa fungerande välfärd och vänsteraktivism”, uppger Moderaterna.

Inte imponerad

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) är inte imponerad av vare sig budgeten eller skattesänkningen.

– Välfärden blöder och vi får noll kronor i statsbidrag. I det läget går borgarna ut och vill sänka skatten. Det är helt ofattbart rent ut sagt. Det känns som en bluffbudget. Jag hade faktiskt förväntningar på en mer seriös budget än det här hittepå-hafsverket, säger han till Göteborgs-Posten.