SL gjorde bort sig rejält våren 2023 när enskilda tjänstemän – utan ledningens vetskap – skrev på betalningsgarantier för totalt cirka 200 miljoner till ett antal underentreprenörer inblandade i utbyggnaden av tvärbanan mot Kista.
Trots massiv kritik från oppositionspartierna har SL:s styrelse nu beslutat att betala ut pengarna. Två av entreprenörerna har redan startat rättslig process mot SL.
Att inte betala skulle leda till "skada och betydande merkostnader för bolaget", klargjorde SL-chefen David Lagneholm när han försvarade beslutet inför regionfullmäktiges politiker i veckan.
– SL har en svag förhandlingsposition. Det finns inget scenario där betalning för de här fakturorna inte ska utgå. Det här handlar om skademinimering för skattebetalarna och regionen, sa David Lagneholm.
Trotsar domstolsbeslut
SL-styrelsen gav klartecknet den 11 februari, trots att förvaltningsrätten i höstas beslöt att förbjuda verkställandet av utbetalningarna.
– Ledamöter i SL:s styrelse har alltså medvetet valt att trotsa ett domstolsbeslut, konstaterade oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) under fullmäktigedebatten.
Tvärbanebygget mot Kista har stannat av, trots att första spadtaget för flera av de nya stationerna togs för flera år sedan.
Åsa Sommarström
Att SL ändå anser sig kunna betala ut pengarna beror på att man kommit fram till att SL-styrelsen har det mandatet enligt aktiebolagslagen.
Kringgå kommunallagen
David Lagneholm medgav att agerandet kan ge intrycket av att man försöker kringgå kommunallagen.
– Personligen tycker jag det är viktigt att det inte uppfattas så, sa trafikregionrådet Anton Fendert (MP) och markerade att han ser fram mot domstolens kommande hantering av frågan.
Vilka de exakta beloppen blir är inte klart. Först ska SL gå igenom alla fakturorna för att se att allt blir rätt.
Så kan SL kringgå lagen – för att slippa bli stämda
Inför hotet att bli stämda på hundratals miljoner letar nu SL efter kreativa sätt att kunna betala sina räkningar för tvärbanan – trots att domstolen har förbjudit detta. Oacceptabelt, tycker Moderaterna.
I början på december stoppade förvaltningsrätten utbetalningar från SL på över 140 miljoner kronor till Skanska, Peab och andra byggföretag, som vill få betalt för arbeten som de utfört på tvärbanans havererade utbyggnad mot Kista.
Mitt i har tidigare berättat om härvan. Efter flera år av förseningar slängde SL i somras ut huvudentreprenören Gülermak, som misslyckats både med att bygga tvärbanan och att betala sina underentreprenörer.
Arbetet i Rissne har upphört för tillfället. En ny upphandling ska göras under året.
Mikael Andersson
Kallduschen var att SL:s tjänstemän utan ledningens vetskap hade skrivit på borgensåtaganden till underentreprenörerna på över 200 miljoner kronor – och nu stod SL inför valet att antingen betala eller riskera att bli stämda.
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
Höga dröjsmålsräntor
Regionens trafiknämnd tog det smärtsamma beslutet om utbetalning vid ett extrainsatt möte den 15 november.
Men Moderaterna och Sverigedemokraterna överklagade till förvaltningsrätten och domstolen ansåg saken vara tillräckligt tveksam för att besluta om ett tillfälligt stopp. Det kan nu ta månader innan det blir slutligt avgjort om utbetalningarna är lagliga eller inte.
Intensiva diskussioner pågår nu inom SL:s ledning och bland politikerna hur situationen ska hanteras. Om man följer domstolens beslut och håller inne med pengarna ökar risken ytterligare att entreprenörerna stämmer SL.
Till detta kommer höga dröjsmålsräntor och eventuella skadestånd som entreprenörerna kan komma att kräva.
Den nya sträckningen av tvärbanan blir inte klar på flera år ännu. Just nu står alla arbeten stilla. Illustration: Mitt i Stockholm.
Mitt i Stockholm
Kreativ lösning
Vid ett krismöte strax innan jul presenterade SL-ledningen en möjlig, kreativ lösning: Om trafiknämnden väljer att upphäva sitt beslut från den 15 november – och i stället låter AB SL:s styrelse själv ta beslutet om utbetalningen – då finns det inte längre något nämndbeslut som förvaltningsrätten kan stoppa.
Därmed kan målet i förvaltningsrätten avskrivas, bedömer SL-ledningen enligt den dragning som gjordes inför Trafiknämndens gruppledare den 20 december.
Men detta alternativ kan samtidigt uppfattas som ett "kringående" av kommunallagen – och avviker dessutom från den av fullmäktige beslutade förvaltningsmodellen för AB SL, medger SL-ledningen i sin presentation.
Att välja den vägen vore helt oacceptabelt, anser oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M).
"Två fel blir inte rätt"
– Man har trampat i klaveret och målat in sig i ett hörn. Men två fel gör inte att det blir rätt. Då skulle man medvetet åsidosätta regionfullmäktiges regelverk och riktlinjerna för god hushållning med skattepengar, säger han.
I stället har oppositionen krävt att frågan tas upp i regionstyrelsen, vilket nu också kommer att ske vid ett snabbinkallat extramöte den 14 januari.
Mitt i har sökt trafikregionrådet Anton Fendert (MP) för en kommentar. Hans pressekreterare Linna Fredström svarar:
– Trafikförvaltningen analyserar fortfarande vilka handlingsalternativ som finns givet förvaltningsrättens inhibition. Inget beslut kommer fattas på sammanträdet nästa vecka utan det är ett informationsmöte för att ge regionstyrelsen uppdatering om ärendet.
Totalt var summan som SL är skyldig underentreprenörerna uppe i 167,6 miljoner kronor den 18 december. Alla arbeten med tvärbanan mot Kista står stilla sedan i somras och inväntar en ny upphandling som ska göras under året.
Då skulle man medvetet åsidosätta regionfullmäktiges regelverk.
Entreprenörer som vill ha borgenspengar av SL
JVAB
PEAB
CRAMO
Skanska
RRC rail
FRIJO
Ratatec
Tyréns
Veidekke
Nordec
Sweco
Celsa Steel
Zurface
Källa: SL
Turerna kring tvärbanans förlängning mot Kista har försatt SL:s ledning i en riktig rävsax.
Ylva Bergman