Backa 100 år och Värtagasverket var en av de smutsigaste platserna i stan.

Högarna­ med kol som skulle eldas för att framställa gas täckte en yta lika stor som den nuvarande bebyggelsen­ mellan Husarviken och Bobergsgatan.

Sedan dess har områdets totala omvandling till en modern, miljövänlig stadsdel kommit långt. I den västra halvan av Gasverksområdet har flera aktörer redan byggt om, och flyttat in i, de gamla industribyggnaderna i rött tegel.

Nu står den andra halvan – den östra – på tur.

– Det känns jättebra att kunna förverkliga den här visionen om ett levande område, att det blir något som faktiskt händer, säger Staffan Lorentz, exploateringskontorets projektchef för Norra Djurgårdsstaden.

Samma skydd som slottet

Här ska det, enligt ett förslag till ny detaljplan, byggas 190 lägenheter och 34 000 kvadratmeter lokaler för kontor, butiker och restauranger.

Drygt 14 000 av dessa ska rymmas i de åtta befintliga tegelbyggnaderna. De flesta är blåklassade, vilket innebär den högsta nivån av kulturhistorisk skyddsklassning – samma som slottet och stadshuset.

Flygvy över gasverksområdet där den östra delen visas i färg.

Flygvy över gasverksområdet där den östra delen visas i färg.

Tham & Videgård

Andreas Rostvik, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret, säger att stadens mål är en levande stadsmiljö där fastighetsägare har möjlighet­ att anpassa lokalerna så att det går att driva kommersiell verksamhet – till exempel ta upp nya fönster för att släppa in mer ljus i en mörk fabrikslokal.

– Det är en svår balansgång. Vi behöver ta hänsyn till de kulturhistoriska värdena, men bevarar man för mycket blir det ett museum. Vi vill att det ska vara en långsiktig lösning med verksamheter som kan bära sig själva ekonomiskt.

”Högklassig arkitektur”

Ambitionerna för området är skyhöga. Stadsbyggnadskontoret skriver att området ”saknar motstycke i Sverige”.

"Bevarar man för mycket blir det ett museum"

– Det är en kulturmiljö som är väldigt unik, framför allt på grund av den kvalitet som den är uppförd i. Det är en högklassig arkitektur, och det är byggt med högklassiga material – speciellt med tanke på att det var en sluten och ganska smutsig miljö som inte var publik utan till för dem som jobbade där, säger­ Andreas Rostvik.

När byggnaden Marketenteriet rivits ska byggnaden till vänster i bild byggas på samma plats. Den ska innehålla handel i bottenplanet och kontor en trappa upp.

När byggnaden Marketenteriet rivits ska byggnaden till vänster i bild byggas på samma plats. Den ska innehålla handel i bottenplanet och kontor en trappa upp.

THAM & VIDEGÅRD ARKITEKTER AB

Och det ska inte bara bli en väl fungerande plats där man kan leva och arbeta. Det ska också bli ett av ”Stockholms självklara besöksmål”.

– Området är såpass stort att det kräver ett större­ under­lag av människor som kan besöka det. Det är mer än bara ett kvarterscentrum, det behöver fyllas med många olika saker, säger Staffan­ Lorentz.

De åtta gamla industribyggnaderna kommer alltså att fyllas med nytt innehåll. Det gamla spaltgasverket får däremot en annan roll; det bevaras enbart för att påminna om områdets historia.

Andreas Rostvik liknar det vid den bevarade lyftkranen i Hammarby sjöstad.

– Det blir lite som ett konstverk, en skulptur.

Hus nummer 19 får en sexkantig form och ett utformning som kopplar an till Ferdinand Bobergs gasklockor på andra sidan gasverksområdet.

Hus nummer 19 får en sexkantig form och ett utformning som kopplar an till Ferdinand Bobergs gasklockor på andra sidan gasverksområdet.

THAM & VIDEGÅRD ARKITEKTER AB

Flyttar in i etapper

Under arbetet med detaljplanen har de nya husen krympt på både höjden och bredden. Under samrådet kom synpunkter från länsstyrelsen och Stockholms stadsmuseum som menade att den nya bebyggelsen överordnade sig den ursprungliga.

– Det handlar om hur mycket man kan bygga utan att påverka kulturvärdet.

I samband med detta valde vi att riva ett hus från 1970-talet för att få plats med lite mer exploatering, säger Andreas Rostvik.

2033 beräknas hela­ den östra delen­ av Gasverket stå färdigt, inklusive gator och parker. Både lokaler och bostäder kommer att vara klara för inflyttning i etapper innan dess.

– Det kommer att ske successivt, arbeten med VA och trafik styr vilka hus som kan tas i anspråk först, säger Staffan­ Lorentz.