I över tio år har Snösätra varit en scen för graffitikonst. 2019 bildades ideella föreningen Kulturkvarter Snösätra som sedan dess har ordnat aktiviteter och festivaler i området med målet att skapa en permanent kulturplats.

Men för det krävs en ny detaljplan och byråkratin har kommit emellan. Flera förvaltningar är inblandade och det kan bli en kostsam historia, har staden konstaterat i en tidigare utredning.

Men samtidigt har en permanent kulturpark i Snösätra potential att bidra till en förstärkt positiv bild av Rågsved, och det verkar väga tyngst. För nu tas ett steg i den riktningen, formellt handlar det om att exploateringsnämnden gör en planbeställning.

– Vi är jätteglada. Samtidigt krävs det nu att politiker och tjänstemän i olika instanser i staden pratar med varandra. Vi vill delta i dialogen och att vi hittar en gemensam vision, säger Mikael Rickman, ordförande i Kulturkvarter Snösätra.

"Otroliga möjligheter"

I detaljplanen från 1950-talet är området reglerat som upplagsområde, och för att ordna evenemang där i dag har föreningen behövt söka tidsbegränsade bygglov och tillstånd.

– Vi ser otroliga möjligheter, vi kommer att kunna bygga upp en permanent infrastruktur och ha en helt annan planering, säger Nadia Enedahl på Kulturkvarter Snösätra.

Vi vill delta i dialogen och att vi hittar en gemensam vision.

I samband med att en ny plan tas fram behöver en rad utredningar göras. Trafik-, markmiljö- samt dagvatten- och skyfallsutredningar är några. En sanering kan behöva göras eftersom man vid tidigare tester har hittat föroreningar i marken. Dessutom ska en "lämplig geografisk avgränsning" fastslås.

– Vi vill helst att kulturplatsen ska omfatta hela Snösätra, säger Mikael Rickman.

Kan kosta miljoner

Under många år har Snösätra tampats med en del problem. Bosättningar, inbrott, stölder, högljudda rejvfester och narkotikaförsäljning. Staden, polisen och den ideella föreningen ses regelbundet och jobbar för att komma tillrätta med problemen. Nu tror staden att detta projekt kan bidra till ökad trygghet på platsen.

Exploateringskontorets uppskattning är att det kan kosta mellan 7 och 10 miljoner kronor att ta fram en ny detaljplan. Då är eventuella investeringar, som sanering och anpassning av platsen, inte inräknat i budgeten.

På det senaste mötet i exploateringsnämnden antogs en planbeställning för en permanent kulturpark.

Detaljplanen kan preliminärt bli klar under 2026.