Personal kan få gå från Gubbängsskolan – igen.
Angie Gray
Det är ingen rolig påsksmäll för barn, föräldrar och lärare på Gubbängsskolan. Skolans ledning har presenterat ett förslag till ändrad organisation, ett besparingsförlag, som innebär att antalet klasser minskas och att fem tjänster kan dras in.
Bakgrunden är att skolan behöver spara pengar. Antalet elever som börjar i förskoleklass och ettan väntas minska kraftigt till hösten. Det påverkar i sin tur ekonomin. En prognos pekar på ett underskott på 2,3 miljoner kronor för 2025.
”Jag som rektor har en skyldighet mot skattebetalarna att ha en budget i balans”, skriver rektor Anna Gustavson Avci i mejl till Mitt i.
Färre förskoleklasser
Elevtappet gör att antalet förskoleklasser ska gå från tre till två när höstterminen startar. Även i årskurs 1 kan tre klasser eventuellt slås ihop till två.
Av tjänsterna som kan dras in finns fyra på lågstadiet och en på högstadiet.
”Antalet personal i relation till antalet elever kommer inte att påverkas”, skriver Anna Gustavsson Avci.
Anna Gustavsson Avci, rektor på Gubbängsskolan.
Stockholms stad
Protestbrev till borgarrådet
Skolans personal fick ta del av förslaget i förra veckan och missnöjet är stort. Anställda har tillsammans med facket skrivit under ett protestbrev, adresserat till stadens grundskolechef och skolborgarrådet.
Där påtalas att skolan sparat på pedagogisk personal flera gånger de senaste åren, senast 2023, vilket Mitt i skrev om då. Nu borde skolan skära i administrationen i stället för i klassrummet, står det.
Vi hävdar att den administrativa sidan är alldeles för stor.
”En rektor för mycket”
Kritiken skjuter särskilt in sig på att skolan har fyra biträdande rektorer, medan nedskärningarna görs i klassrummen.
”För 10 år sedan hade vi närmare 800 elever och 2 biträdande rektorer. I höst förväntas vi ha 710 elever men 4 biträdande rektorer.”, står det i brevet.
– Vi hävdar att den administrativa sidan är alldeles för stor. Vi anser att Gubbängsskolan har en biträdande rektor för mycket, säger Eva Löfqvist, förhandlingsombud för Sveriges lärare i Stockholm, till Mitt i.
”Att vi föreslår en organisationsförändring som i huvudsak berör medarbetare som arbetar mot yngre åldrar tycker jag är rimligt sett till att det är där vi ser ett minskat elevunderlag”, svarar Anna Gustavsson Avci.
Varför behöver ni fyra biträdande rektorer?
”Syftet är att skapa förbättrat utrymme för skolledningen att stötta och följa upp undervisnings- och elevhälsoprocesser för ökad likvärdighet för eleverna.”
Varnar för större klasser
I brevet varnar facket också för många elever i klassrummen i ettan om klasser slås ihop.
– Det blir tyngre för de som jobbar där, säger Eva Lövqvist.
Både rektor och fack betonar att processen är i ett tidigt skede, och att både antal tjänster och vilka som påverkas kan komma att ändras.