– Vi följer Riksidrottsförbundets riktlinjer. Där är 13-åringar inte längre barn utan klassificeras som ungdom. RF rekommenderar inte akademi från 13 år, men de säger att man ska undvika selekterad verksamhet före 13 års ålder, säger Sollentuna FK:s klubbchef Stefan Burman.
Fotbollsklubbarnas akademisatsningar har i flera år varit ett hett diskussionsämne. Motståndarna menar att forskning visar på negativa effekter av tidig selektering, så som psykisk press på barn och att många helt slutar att idrotta.
Lokaltidningen Mitt i har nåtts av sådana synpunkter inför förändringen i SFK men inte i någon större utsträckning.
Även klubben har noterat ytterst få reaktioner, enligt Stefan Burman.
– Någon enstaka har reagerat, men med tanke på att vi har 800 ledare och 3 500 spelare så har det gått smärtfritt. Vår sänkning är ju också ganska modest. Hade vi gått ner till 10 års ålder så hade det nog blivit tuffare diskussioner, säger han.
Två årskullar i höst
Beslutet fattades av styrelsen redan i höstas och kommer att genomföras efter årets säsong. Då skapas akademilag inte bara för de som är födda 2012 utan även för 2013-kullen, som alltså fyller 13 år 2026.
– Vi tycker att det är bra eftersom det är då de går över från spelformen 7 mot 7 till 9 mot 9, och det är en av orsakerna bakom vår förändring, säger Stefan Burman.
Han betonar att klubben samtidigt har sett över hela strukturen för hur man jobbar med barn och ungdomar.
– Vi vill erbjuda en bättre utbildning för alla unga. Nu ska alla lag från 13 år oavsett nivå erbjudas externa tränare, sådana som är arvoderade och har utbildats i vår tränarakademi. Det är den största förändringen nu, säger Stefan Burman.
Hur går uttagningen till akademilag till?
– Man får själv ansöka om man vill vara med. På pojksidan brukar det vara över 100 som söker, ofta uppemot 150. Sedan har vi antagningsträningar och följer även spelare i träning och match under säsongen och har dialog med tränarna. Efter säsongen erbjuds 24 spelare plats i akademilaget inför nästa år.
I SFK:s modell finns också ett utvecklingslag, även det med plats för 24 spelare. Det är för spelare med höga ambitioner som har kommit nästan lika långt som de i akademilaget. Övriga spelar vidare i ett slags regionala lag, efter att i yngre år ha tillhört mindre lag som är uppdelade utifrån geografi.
– Så egentligen har vi tre nivåer för ungdomar, där både akademi och utvecklingslag tillhör den selekterade verksamheten. Men vi tänker på alla. Målet är en förbättrad utbildning för alla, säger Stefan Burman.