Lokaltidningen Mitt i berättade i januari i fjol om Günther Mårder som trots mycket god ekonomi alltid gjort sitt bästa för att vända på slantarna.
– Det har funnits med mig sen barnsben, jag har alltid varit sparsam, sa han då.
Just nu är det tuffa tider för många hushåll, så vi ringde upp Günther för att få några tips på hur man som Sollentunabo kan få pengarna att räcka längre.
Tips 1
Det första han nämner är att ge sig ut i naturen, vilket är helt gratis.
– Det Sollentuna har och som inte nyttjas av tillräckligt många är fin natur. Få kommuner så nära Stockholm kan skryta med sådana naturreservat som finns här. Dessutom är kommunen bra på att bereda möjligheter för friluftsliv, det är otroligt fin service med till exempel grillplatser som till och med tillhandahåller torr ved.
Tips 2
På samma tema föreslår han träning på utegym.
– I det som finns nere vid Edsviken ser jag folk ibland, men flera av de andra utegymen verkar knappt användas alls. Många har kanske som nyårslöfte att börja träna. Varför inte utomhus och gratis?
Tips 3
Och det finns ytterligare möjligheter till gratis eller billiga aktiviteter att ta del av, tycker Günther.
– Håll koll på Svenska kyrkan och även körer. Sollentuna är en spirande körkommun. Och tack vare musikutbildningen som finns här ges ofta konserter med fantastiska priser och mycket hög nivå. Håll även utkik för olika typer av föreställningar, som uppvisningar från Kulturskola som ofta konserter håller hög kvalitet.
Tips 4
En sak som Günther själv använder sig av för att hålla kostnaderna nere är second hand-butiker.
– Det har kommit en ny typ av second hand-butiker med väldigt fina begagnade kläder. Till exempel på Edsvik, i gamla konsthallen, där det även är en häftig och härlig miljö – det är nästan exklusivt i känslan.
Tips 5
En annan begagnatmarknad att nyttja är den som finns på nätet.
– Där finns en jättestor marknad. Är du bilburen nås även Väsby, Täby och Solna till exempel, och då har du en av de bästa marknaderna i hela Sverige. Tänk återbruk, då kan du göra bra kap.
Tips 6
På matfronten har möjligheterna att spara pengar ökat i och med att många butiker har blivit duktiga på att ha avdelningar med korta varor, förklarar Günther.
– Det går att spara 30 procent av hela matkontot, särskilt om man är beredd att anpassa sig lite. Men det gäller att lära sig butikernas rutiner, de har olika dagar och tider för ommärkning av varor. Från helt enkelt i butiken hur de brukar göra! uppmanar han.
Ser krisen på nära håll
I sitt jobb som vd på Företagarna ser Günther krisen på nära håll.
– Hushållens ökade kostnader gör att konsumtionen minskar, det blir tufft för alla småföretagare jag pratar med. Tyvärr drabbas Sollentuna och liknande kommuner extra hårt. Skuldsättningen följer bopriserna och här är priserna höga. Det gör att köpkraften minskar mer än för snittet i landet.
Tufft i februari
Folksams chefsekonom Marcus Svedberg tror att hushållen kommer att få det fortsatt tufft under hela 2023.
– Framför allt vintern blir en utmaning. Februari lär kanske bli den svåraste månaden givet att inflationen beräknas nå toppen samtidigt som Riksbanken sannolikt kommer att höja räntan igen. Februari är också historiskt sett kallast, och vi behöver värma våra hus samtidigt som elpriset rusar, säger han.
Ett ekonomiskt förlorat år
Günther gör samma bedömning, men har samtidigt hopp om början på en vändning redan i slutet av året.
– 2023 blir ett ekonomiskt förlorat år för hushållen, och det lär sträcka sig in i 2024. Men redan i slutet av 2023 tror jag att räntorna börjar sjunka. Då ökar bopriserna och optimismen börjar spira, säger han.