En man i övre medelåldern hajar till framför den nya skylten, placerad på väggen vid en av Farsta centrums besökstoaletter: ”Här betalar du för ditt toalettbesök. 10 kronor”.
Han testar först att lägga i ett mynt. När han sedan inser att det är kort som gäller strular blippen och spärren vill inte öppnas. Nytt försök och jobbig väntan – ingenting för slappa blåsor.
– Det här var inte så bra. Men det är ganska vanligt att man får betala, konstaterar han när besöket till sist är avklarat.
Toaletterna på centrumets nedre plan är nyrenoverade sedan några veckor. De har fått nya fräscha ytskikt och kranar. Ur högtalare strömmar avkopplande loungemusik.
En av de nyrenoverade toaletterna i Farsta centrum.
Mattias Kamgren
Men förändringen kommer alltså med ett pris. I samband med renoveringen har Farsta centrums ägare, Stadsrum fastigheter, valt att sätta upp spärrar och kräva betalt.
– Vi håller på med en upprustning av hela centrumet. I samband med det vill vi även fräscha upp toaletterna, få bort en del skadegörelse och få en tryggare kundupplevelse, säger Anders Braun, projektledare på Stadsrum fastigheter.
Har det varit problem med tryggheten på toaletterna?
– Nej inte direkt. Men det är ett stort centrum med otroligt många besökare varje dag. Offentliga toaletter som är gratis blir mer nergångna och det är mer folk där som kanske inte ska vara där. Vi tror att det blir lättare att städa och hålla dem fräscha när vi infört det här systemet.
Här gäller kortbetalning för nödiga.
Mattias Kamgren
”Mycket pengar för att gå på toan”
Anders Braun hävdar att förändringen uppskattas av kunderna. Men så låter det inte från de Mitt i pratar med.
– Det är mycket pengar för att gå på toa. Jag antar att de tar betalt för att slippa människor som inte ska vara där. Men jag skulle uppskatta om det var gratis, säger Christian, som inte vill ha med sitt efternamn.
Farstabon Lina Gilljom berättar att hon hängde mycket i Farsta centrum när hon var föräldraledig, och att standarden på toaletterna har varit sådär.
– Jag kan förstå att de gör det. Toaletterna brukar vara ganska ofräscha och nergångna, ibland har knapparna varit trasiga, säger hon.
Ändå är hon kritisk till det nya betalsystemet.
– Principiellt tycker jag det är dåligt. Jag tycker vi ska ha tillgång till offentliga toaletter. Och tio kronor känns dyrt.
Vad tycker du skulle vara rimligt?
– En femma.
Andra vill inte betala ett öre. En man vänder på klacken när han ser spärrarna.
– Så pinknödig är jag inte, säger han.
När Birgitta Bok plockar fram sitt kort är det motvilligt.
– Helt befängt. Jag tycker det ska vara fritt. Ett centrum med så många butiker borde ha råd att ha gratis toaletter, säger hon.
Anders Braun står dock fast vid att kostnaden är motiverad.
– Vi har ställt de här sakerna mot varandra och bedömer att det här är rätt väg att gå. Det finns alltid kritiska röster mot förändringar, säger han.
Anders Braun, projektledare på Stadsrum fastigheter som äger Farsta centrum, menar att det blir lättare att hålla toaletterna fräscha.
Mattias Kamgren