På språkförskolan Knölvalen, en avdelning på Råby förskola i Bro, så får barn med språkstörning stöd att lyckas med sin kommunikation.
Det kan handla om att man har svårt att prata och/eller att förstå på samma nivå som sina jämnåriga.
En av de många föräldrar vars son fått hjälp av verksamheten är Gabriella Körling. Hennes son började på Knölvalen för två år sedan och har under den tiden haft en snabb och positiv utveckling, enligt henne.
Även om Gabriella Körlings son kommer börja i förskoleklass efter sommaren tycker hon det är viktigt att beskriva språkförskolans betydelse, så att fler förstår vad förändringen kan få för konsekvenser.
Martin Svensson
Hjälpt mycket
Nyligen fick Gabriella veta att verksamheten inte kommer finnas kvar i sin nuvarande form till hösten. Även om Gabriellas son börjar förskoleklass och ändå skulle sluta på förskolan vill hon beskriva verksamhetens betydelse.
– Jag har själv sett hur otroligt mycket det har hjälpt vår son så jag vill att fler ska kunna få det här stödet. Jag tycker det är viktigt att kommunen förstår hur värdefull den här verksamheten är, säger Gabriella Körling och fortsätter:
– Det går inte riktigt att beskriva hur mycket det har betytt för honom och för oss.
Gabriella visar material som har hjälpt sonen att utvecklas i resan mot att hitta språket.
Martin Svensson
Tre lärare och en logoped
På avdelningen Knölvalen går fyra barn som har någon form av språkstörning. Här går även åtta barn som inte har språkstörning. Syftet är att de tolv barnen ska arbeta integrerat tillsammans med de tre förskollärarna och logoped.
– I och med att han går på den här förskolan så får han allting – på förskolan, när han är där, säger Gabriella Körling.
Det går inte riktigt att beskriva hur mycket det har betytt för honom och för oss.
Hon lyfter även fram att logopeden delar kunskaper med pedagogerna i syfte att de bättre ska kunna tillämpa det i sitt dagliga arbete.
– Det är det här som gör att språkförskolan är så effektiv för barn i den här åldern, och det finns också studier som pekar på det.
Anna Thimgren, avdelningschef för centralt skolstöd, Upplands-Bro kommun
Pressbild
Anna Thimgren är avdelningschef för centralt skolstöd i Upplands-Bro. Hon tar del av Mitt i:s frågeställningar via mejl och återkommer med ett skriftligt svar.
"Språkförskolegruppen bygger på ett avtal med Region Stockholm och Röstkonsulten. Dessa avtal har sagts upp och verksamheten kommer därför förändras till sommaren. Beslutet är taget efter flera noggranna avvägningar", skriver hon.
Upplands-Bro kommun går vidare med att förändra verksamheten för att: "Skapa ett mer tillgängligt och långsiktigt hållbart språkligt stöd, som kan nå fler barn och sprida kompetens och arbetssätt till en större del av förskolorna."
Begränsning vem som får stöd
Anna Thimgren skriver: "Enligt avtalet har barn endast kunnat få plats på språkförskolegruppen om deras språkstörning har varit den primära diagnosen, vilket innebär att språkliga svårigheter måste vara den mest framträdande funktionsnedsättningen."
Så som situationen ser ut nu menar man att systemet gör att många barn med språkliga svårigheter, men som inte uppfyller alla de specifika kriterierna, nekas plats.
Hur ska kommunen säkerställa stödet framöver?
"För att säkerställa att barn med språkstörning får adekvat stöd i framtiden planeras anställning av en logoped på heltid. Denna logoped kommer att ge riktat stöd till förskolorna och skapa ett mer inkluderande stöd för fler barn med språkstörning och språkliga svårigheter", skriver Anna Thimgren.