Under många år har hyresgästerna på Hallebergsvägen 29-33 i Traneberg larmat om trakasserier från hyresvärden. De har bland annat uppgett att hon har fört anteckningar om vad de gör, hotat och sagt upp personer som vittnat mot henne.

De är inte ensamma, hyresvärden har varit aktuell i över hela 500 olika rättsprocesser som rör hennes fastighetsförvaltning.

Huset sköts nu av Stockholmshem, och har tvångsförvaltats i omgångar de sen­aste 14 åren.

Hyreshuset i Traneberg tvångsförvaltas av Stockholmshem.

Hyreshuset i Traneberg tvångsförvaltas av Stockholmshem.

Jennie Krook

Tidigare i sommar lämnade Stockholms stad in en stämningsansökan om tvångsinlösen av fastigheten hos mark- och miljödom­stolen.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) har jobbat med frågan.

– Efter valet blev jag kontaktad av Hyresgästföreningen som ville att jag skulle träffa hyresgästerna. Deras berättelser var som ett slag i magen, de har lidit under lång tid. Det vi gjort sedan dess är att utreda de juri­diska förutsättningarna för ett tvångsinlösen.

Ger sig inte

Hon berättar att en av förutsättningarna för det är att fastigheten ska stå under tvångsförvaltning.

– Vanligtvis inser hyresvärdar i den situationen att de inte kan sköta fastigheten och säljer. Men den här hyres­värden ger inte upp. Och så fort hyresvärden fått tillbaka fastigheten har trakas­serierna fortsatt.

Lagstiftningen om tvångsinlösen infördes 1977, men används sällan.

– Om inte det här går igenom kan man lika gärna skrota lagstiftningen.

Johan Brännmark har bott i huset i över 20 år.

– Jättemånga har flyttat. Många frivilligt för att de inte orkat med, några har blivit uppsagda av värden.

Har du själv funderat på att flytta?

– Tanken har slagit mig flera gånger. Men vi bor i Stockholm, det är inte superenkelt att bara byta bostad eller område när man har barn.

Hur har det fungerat sedan Stockholmshem tagit över?

– De har fungerat som ett skydd mellan oss och hyresvärden. Alla kontakter går via dem, det är jätteskönt. Jag hoppas att staden tvångs­inlöser fastigheten så att vi får bo i en trygg bostad och slipper trakasserier.

Mitt i har sökt hyresvärden.