Stadsbiblioteket vid Odenplan är en gammal byggnad som togs i bruk 1928. Just nu renoverar man för fullt men under arbetets gång har det framkommit att läget är värre än man tidigare trott. Vilket DN var först med att berätta.

Bland annat är de tekniska systemen så dåliga att om de inte byttes ut nu, skulle man riskera att behöva kapa elen i huset helt och hållet för att undvika fara.

– Det är i mycket sämre skick än vi trodde säger fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V).

Men hon tror trots allt att man ska kunna hålla såväl tidsplan, som budget. Dessutom har man i nästa års budget avsatt 300 miljoner för att fortsätta utveckla biblioteket med bland annat nytt pysselutrymme och en scen på barnavdelningen.

– Vi ska också öppna upp terasserna mot Observatorielunden för till exempel konserterer. Senaste åren har man åtgärdat det mest akuta för att biblioteket inte ska behöv stänga. Nu ska vi också utveckla arbetet.

Basarerna rustas också

Just nu renoverar man affärslokalerna längs med Sveavägen, de så kallade basarerna. Det har varit på förslag att dessa skulle tas över av biblioteksverksamhet, men så blir det inte.

– Vi renoverar lokalerna och har förlängt kontrakten, säger Clara Lindblom

Upprustningen av själva biblioteket började i november 2020 och ska vara färdig i mars nästa år. Restaureringen av basarerna påbörjades i september 2022 och ska enligt tidsplanen vara färdigt i mars 2024.