Kameror blixtrade och tangenter knattrade i Nacka stadshus när Ulf Kristersson var på besök på onsdagen.

Före pressträffen hade han besökt Nacka kommuns SSPF-samordnare som arbetar för att hindra unga i riskzon att hamna i kriminalitet.

Statsministern vill se flera förändringar i det brottsförebyggande arbetet.

– Sverige har misslyckats med det förebyggande arbetet i decennier. I dag är det 14-15-åringar som är inne i mycket grov kriminalitet och blir ihjälskjutna. Vad gör vi i dag för att dagens fyra-, fem- och sexåringar inte ska vara grovt kriminella om tio år? säger Ulf Kristersson.

”Vållar stora problem”

I SSPF samarbetar socialtjänst, skola, polis och fritid för att hindra barn från att hamna i kriminalitet och missbruk. Men för att de olika parterna ska kunna prata med varandra om olika barn krävs ett godkännande från barnens föräldrar. Regeringen vill göra samarbetet enklare.

– Vi river upp sekretessen som vållar stora problem. Sekretessbrytande blir huvudregeln. Polisen och socialtjänsten ska kunna prata varandra om barn utan att riskera att den information som var tänkt att skydda integriteten i praktiken blir ett skydd för fortsatt kriminalitet, säger Ulf Kristersson.

Han tycker att utvecklingen går åt fel håll.

– Tre ungdomar rekryteras varje dag till kriminella gäng. Det finns 30 000 personer i Sverige som är involverade i grov kriminalitet. Risken för dåliga förebilder är uppenbar. Alla minns sitt första jobb. Även de som får sin första inkomst på ett dåligt sätt minns det. Barnens första möte med vuxenlivet är väldigt viktigt, säger Ulf Kristersson.

Dubbelbesök

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) besökte Nackas SSPF-samordnare redan på tisdagen och återvände på onsdagen.

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) besökte Nackas SSPF-samordnare redan på tisdagen och återvände på onsdagen.

Disa Påhlman Nilsson

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) besökte Nackas SSPF-samordnare redan på tisdagen och återvände tillsammans med statsministern på onsdagen. Statsråden berättade att regeringen vill skriva om socialtjänstlagen.

– Den bygger nästan enbart på frivillighet. Frivillighet är jättebra men vi har sett att det inte räcker. Vi satsar på hembesök och föräldrastöd. De allra flesta människor går inte självmant till socialtjänsten, säger Ulf Kristersson.

”Rekryteringspooler för kriminella”

Regeringen vill också göra om HVB-hemmen där barn och ungdomar som omhändertas för att komma bort från missbruk, kriminalitet eller ohälsosamma psykosociala miljöer kan placeras.

– HVB-hemmen kan vara väldigt bra. Men de kan också vara rena rekryteringspooler för kriminella. Det måste vi göra något åt, säger Ulf Kristersson.

Regeringen vill att barn som är på HVB-hem ska få behandlingar som är bättre anpassade för varje individ.

– Vi ska inte blanda de grovt kriminella med flickor med självskadebeteende till exempel. Det är otroligt viktigt att HVB-hemmen inte blir en rekryteringsgrund. Och att personalen på HVB-hem har rätt utbildning och rätt befogenheter att agera som de gränssättande föräldrar som de här barnen inte har, säger Ulf Kristersson.

”Kommer inte i morgon”

När pressträffen öppnade för frågor pepprades Ulf Kristersson med frågor om Ungerns inställning till Sveriges ansökan om Natomedlemsskap och iranska agenter.

Till sist fick Mitt i också chansen att ställa några frågor.

Socialtjänstministern, du var här redan i går och kommer hit i dag igen…

– Hon kommer inte hit i morgon vill jag säga, säger Ulf Kristersson.

– Det vet vi inte än, haha, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Ni har varit i Nacka både i går och i dag. Vad tar ni med er härifrån som har varit bra och vad har ni blivit uppmärksammade på behöver förändras?

– Delvis är det en slump att det blir så här. Det har varit planerat under lång tid att jag skulle göra ett besök kopplat till socialtjänsten i Nacka och jag är väldigt glad att statsminister också har varit med och lyssnat på det förebyggande arbetet. Det här en väldigt viktig och prioriterad fråga för regeringen, säger Camilla Waltersson Grönvall.

”AI kan hjälpa oss”

Hon är imponerad över hur socialtjänsten i Nacka samarbetar med skola, polis och fritidsverksamheter. 

– Jag åker verkligen ifrån Nacka väldigt hoppfull över hur fint det fungerar här. Man visade också hur man jobbar för att bygga upp AI kopplat till socialtjänsten. Oerhört intressant. Jag anar att Nacka kommer att ligga i bräschen även för det här arbetet.

Hon tror att AI kommer att få stor betydelse för socialtjänsten i framtiden.

– Det är ju viktigt inte minst nu när vi går in i en ny socialtjänstlag som ska jobba tidigare och mer förebyggande att vi jobbar på ett sådant sätt som blir tidseffektivt men där vi samtidigt kan säkerställa en hög kvalitet. Vi vet att en rad orosanmälningar riskerar att inte upptäckas på rätt sätt. Där är jag hoppfull att AI kan hjälpa oss att hitta fler barn och unga och motverka att de far illa.

Du var i Nacka i går och i dag. När kommer du hit nästa gång?

– Så snart som möjligt hoppas jag.

Regeringen har tillsatt flera utredningar som ska presenteras nästa år.

Efter pressträffen trygghetsvandrade statsministern med fältassistenterna i Polarna Nacka.