De senaste åren har intresset för AI fullkomligen exploderat. I Stockholm tar allt fler företag hjälp av tekniken i vardagen, och Region Stockholm använder AI både i sjukvården och kollektivtrafiken.

Organisationen Stockholm AI har sett förändringen på nära håll de senaste tio åren. Från att vara en liten plattform för alla som jobbade med AI i Stockholm, till en ideell förening med tusentals medlemmar är det ett bra exempel på hur AI tar större plats i staden.

Ingrid af Sandeberg är ordförande för styrelsen och har varit med sedan 2018.

– Många som jobbade med datavetenskap på stora företag hade ingen likasinnad att bolla med. Så ser det inte ut längre, i och med att fältet har vuxit så har organisationen också det.

För två och ett halvt år sedan lanserades chatboten ChatGPT och snacket om AI tog fart rejält. Plötsligt blev det möjligt för personer utan tekniska kunskaper att jobba med AI.

Grundläggande förståelse en början

Bland de startups i Stockholm som är värderade till över en miljard dollar, så kallade enhörningar, är många AI-företag. Ingrid af Sandeberg berättar att Stockholm är den mest enhörningstäta staden per capita efter Silicon Valley i USA.

Trots det sackar Sverige efter i AI-utvecklingen.

I en undersökning från revisionsfirman PWC ställer sig svenska företagsledare övervägande positiva till att börja använda generativ AI. Men bara 18 procent har implementerat det, jämfört med 32 procent globalt.

Enligt undersökningen är en av anledningarna att den svenska debatten främst har kretsat kring riskerna och inte möjligheterna med AI.

En annan aspekt är att Sverige inte har någon egen hårdvara, utan är beroende av modeller främst från USA.

– Vi har ofta har legat i framkant tekniskt men nu gör vi inte det. Sverige riskerar att bli omsprungna om vi inte blir bättre på att anamma och driva utveckling av nya tekniker, säger Ingrid af Sandeberg.

Bolag i Stockholm ligger fortfarande längre fram än i många andra delar av Sverige. Men Stockholm AI är gärna med i diskussionen kring hur företag kan förbli relevanta.

– Glappet mellan ambition och handling måste minska. Ett sätt är genom att skaffa sig en grundläggande förståelse.