Slutsatsen i SOK:s rapport är att Sverige har möjlighet att arrangera vinterspelen, vilket bland annat Sportbladet rapporterat om.

– Jag har informerat IOK att Sverige vill gå vidare till steg två i processen och IOK har välkomnat oss till nästa fas som är löpande dialog, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann till Sportbladet.

Nu väntar samtal med Internationella Olympiska Kommittén (IOK) där detaljerna kring mästerskapen ska diskuteras närmare. Samtalen beräknas ta sex månader.

Så mycket kostar det

– Vi har gjort ett bra jobb hittills och hittat grundförutsättningar för att kunna leverera hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel. Vi ser att vi tillsammans har möjlighet, kunnande och vilja, säger von Uthmann.

Stockholmsregionen är tänkt som huvudregion för spelen. Här är tanken att bland annat ishockey, konståkning, curling och shorttrack ska arrangeras. Det finns bland annat planer på att skapa isytor på både Friends Arena och Tele2 Arena.

Budgeten för ett OS och Paralympics i Sverige ligger på 16,5 miljarder – samma summa som var avsatt för OS 2026 som gick till Milano Cortina. Tio av dessa miljarder är tänkta att komma som bidrag från IOK.

Var vinter-OS och Paralympics 2030 kommer arrangeras väntas presenteras innan invigningen av OS i Paris den 26 juli 2024.