Under den föregående milda vintern behövde aldrig kyrkorna i projektet “Extra kalla nätter” öppnas för hemlösa EU-migranter. Men när en isande kyla nu har bitit sig fast har Norrmalmskyrkan och Kungsholmens församling turats om att ta emot hemlösa om nätterna.

Hittills i år har det varit mellan 40 och 70 personer per natt som har fått hjälp, uppger projektledaren Isa Anton på organisationen Ny Gemenskap som leder arbetet med stöd av Stockholm stad.

Insatsen riktar sig till de som inte har något socialt skyddsnät och som riskerar att frysa ihjäl när temperaturen går ner under sju minusgrader. En stor del av de som sover i kykrorna är romer som annars bor i skåpbilar och tält men också andra EU-migranter som lever på gatan trots kylan.

Pandemin försvårar arbetet

Coronapandemin och restriktionerna gjorde att flera kyrkor drog sig ur samarbetet under hösten. Trots det har det inte varit någon brist på sovplatser och nu öppnar ytterligare två kyrkor, Sankt Matteuskyrkan och Immanuelskrykan, sina dörrar igen, enligt Isa Anton.

–  Just nu har vi 80 platser men kommer det fler människor så har vi fler nödlösningar. Alla som kommer till oss ska få plats, säger han.

En annan effekt av pandemin är att det är färre volontärer som hjälper till för att undvika trängsel och minska risken att smitta sprids. Istället är det framför allt personal från Ny gemenskap på plats.

Avvisar ingen på grund av corona

Att det kan samlas runt 50 personer när en kyrka ska öppna vid klockan 21 har väckt frågor bland dem som passerar på gatan, uppger Isa Anton, som understryker att alla gör sitt bästa för att följa myndighetens rekommendationer. Men att skicka ut folk i kylan igen på grund av coronan är inget alternativ, menar han.

https://www.mitti.se/nyheter/beppo-fick-covid-19-utan-tak-over-huvudet/reptjz!GVOn9GMYD13rIpvJdbwL6g/

–  När vi har misstanke om att någon är sjuk så försöker vi hjälpa till men vi säger inte nej till någon på grund av corona. De som kommer till oss har inget hem. Vi kan inte säga “har du lite feber så stanna hemma”. Det här är vårt jobb. Vi försöker skydda oss och våra gäster så mycket vi kan men vi kan inte arbeta på distans eller bakom ett plexiglas, säger Isa Anton.