Vid återvinningsstationerna där papper, glas och metall ska sorteras, samlas ofta stora högar av sopor som inte ska vara där. Under första halvåret har över 2 000 anmälningar om nedskräpning inkommit till Stockholm vatten och avfall (Svoa).

En station i Gamla Stan har mottagit flest anmälningar, följt av två stationer i Bromma. Dock menar Svoa att statistiken kan vara missvisande, eftersom det finns andra stationer med stora problem som inte anmäls.

Det rör sig om enskilda återvinningsstationer framför allt i Järva.

– Vi får in felanmälningar, men antalet felanmälningar återspeglar inte riktigt den problematik som våra samarbetspartners ser vid stationen när de ronderar den för städning, säger Johan Dahlgren, enhetschef för Svoa.

”Otydligt”

Dahlgren förklarar att den varierande benägenheten att anmäla problem kan bero på att många inte vet att man sedan årsskiftet ska anmäla till Svoa i stället för FTI, som tidigare ansvarade för förpackningsinsamlingen.

– Det kan också vara så att syftet med stationerna är otydligt och det skapar en högre acceptans för nedskräpning.

Utökat städtillfällen

För att hantera problemet har Svoa ökat antalet städtillfällen vid stationerna i Kista, Husby och Akalla. Tidigare städades dessa en gång per dag, men nu sker städning två gånger per dag.

– Vi mäter löpande antalet inkomna felanmälningar för att justera våra städintervaller. Vi har även en tät dialog med våra samarbetspartners och justerar städningarna.

Att städa återvinningsstationerna kostar Svoa tolv miljoner kronor om året.