– Vi är glada över att åter få bjuda in till det traditionsenliga nationaldagsfirandet. I tider då våra värden utmanas är det extra viktigt att fira vår gemenskap och att det som håller oss samman är starkare än det som skiljer oss åt, säger Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Evenemanget brukar locka omkring 10 000 besökare och firandet i Edsbergsparken pågår klockan 12.30–16.30. Under de timmarna är det ett späckat schema som inleds med folkmusik, traditionsenligt tal och Sveriges nationalsång.

Musik och gymnastik

Därefter tar scenprogrammet vid med bland annat ukrainska artisten Maria Sur, gymnastikuppvisning med Sollentunagymnasterna, Elton John Tribute med Jonas Gideon plus musiker ur Blåsarsymfonikerna, och Hampus Sundqvist som vann Sollentunas deltävling i Funkisfestivalen.

Som brukligt på nationaldagen kommer även årets trygghetspris att delas ut.

Konferencierer i Edsbergsparken är artisten och skådespelaren Hanna Hedlund, känd från program som Melodifestivalen och Körslaget, och Jakob Stadell som i över 25 år har synts på många av Sveriges största musikal- och teaterscener där han gjort stora roller i ibland annat Evita och Jesus Christ Superstar.

Konst och gamla bilar

Under dagen är det öppet hus på Edsbergs slott och på grusplanen framför slottet anordnas en föreningsmässa där det finns möjlighet att träffa lokala föreningar.

Uppe på Edsvik kan besökarna spana in konstutställningarna på Stallbacken kultur och även pyssla i Skaparverkstan.

Dessutom anordnas Motorhistoriska dagen, från klockan 10 till 14-tiden, där flera hundra veteranbilar och äldre motorcyklar kommer till Stallbacken.