Göteborg

Regeringen beslutade att slopa den fria entrén till alla statliga museer från och med 1 januari 2023. Tanken var att spara 90 miljoner kronor. För landets fyra världskulturmuseer handlade det om minskade anslag på totalt åtta miljoner kronor.  

Innan införandet av en entréavgift befarade Världskulturmuseet att spontanbesöken skulle minska. Det visade sig bli verklighet.  

Redan efter två månader har besöken nästan halverats.  

Lågkonjunktur plus avgift

I januari och februari 2022 hade Världskulturmuseet i Göteborg 9 575 respektive 11 200 besök.  

Årets siffror visar däremot att i januari hade museet endast 5 911 besök och i februari landade besöken på 6 357.  Det är en minskning med drygt 38 respektive 43 procent.

Förklaring bakom minskningen handlar både om det strama ekonomiska läget och att den fria entrén försvann, menar Joakim Skoglund, kommunikations- och marknadschef på myndigheten Världskulturmuseerna. 

– Hushållens ekonomi är väldigt tuff nu där lågkonjunkturen, inflationen och högre elpriser inte får att blunda för. Men sedan är det självklart att borttagandet av fri entré-reformen till statliga museer också är en stor del av svaret till den besöksminskning vi sett hittills i år.

Han lyfter även att förändringen kom med snabba bud.

– Det har inte gått tillräckligt lång tid ännu för den omställning som krävs av både museerna och besökarna ska hitta tillbaka till varandra. Vi ser väldigt ljust på utvecklingen för 2023 då vi har en hel rad av starka utställningar och programutbud som rullas ut nu och märker av ett ökat intresse på flera plan.

Sjöfartsmuseet Akvariet.

Sjöfartsmuseet Akvariet.

Anton Engblom

En tia extra på kommunens fyra

Även på de kommunala museerna, höjdes entréavgiften vid årsskiftet. Ett årskort kostar numera en tia extra, 130 kronor.

Men på samtliga kommunala museer har istället besöken ökat markant sedan samma period i fjol.

– Förklaringen till ökningen är att förra året vid den tiden påverkade pandemin fortfarande tillströmningen till museerna. I år ser vi normala nivåer igen. Förutom för Sjöfartsmuseet Akvariet som haft ett stort besökstryck i och med nyöppningen, uppger Mats Bergstrand, ekonom, Göteborgs museer och konsthall.

Göteborgs naturhistoriska museum.

Göteborgs naturhistoriska museum.

Mostphotos

Enda gratismuseet

Göteborgs naturhistoriska museum tillhör regionen och har fortfarande fri entré. Under 2022 var det, det mest besökta museet i Göteborg, och i Västra Götaland.

Hittills i år ser siffrorna ännu bättre ut.

– Under 2023 januari till mars har vi haft runt 60 000 besökare. Det är nästa lika många besökare som vi hade under samma period 2019, innan pandemin, då vi också var Göteborgs mest besöka museum, säger Jenny Berner, museichef, Göteborgs naturhistoriska museum.

Tror du att fler väljer naturhistoriska nu när Världskulturmuseet tar inträde?

– Vi har inte märkt av någon skillnad, säger Jenny Berner.