Stadens planer på att bygga tio punkthus längs Klubbensborgsvägen i Mälarhöjden har väckt starkt och brett motstånd. De planerade husen inkräktar på den populära Kastanjeparken, som måste flyttas och smalnas av. Dessutom måste den grönskande bäckravinen ner mot Mälaren skövlas.

Nu har nätverket som engagerat sig mot bygget fått ett nytt, starkt argument. I en färsk rapport slår Sweco fast att det 180 meter långa vattenflödet genom ravinen är en bäck. Därmed har den strandskydd, 100 meter från strandlinjen.

Engagerade boende i området beställde utredningen tillsammans med Fredmans fastigheter.

– Det är graverande att Stockholms stad inte gjort det, säger Magdalena Blomqvist, aktiv i nätverket.

Bäcken i bäckravinen, när vattnet flödar på.

Bäcken i bäckravinen, när vattnet flödar på.

Privat

Specialister utredde

Det var efter ett välbesökt opinionsmöte i Kastanjeparken i slutet av augusti som idén att låta göra en egen utredning av bäckravinen tog form. Nu är den alltså klar. Bakom den står flera erfarna miljökonsulter, specialiserade på vattenfrågor. De konstaterar att vattenförande bäckar enligt praxis omfattas av strandskydd. Det gäller även om de inte har ett flöde året runt, något som framgår av domar i Mark- och miljööverdomstolen.

– Nu lutar vi oss mot gällande lagstiftning och rättsfall där man försökt få strandskyddsdispens för byggnation vid bäckar men fått nej, säger Magdalena Blomqvist.

Bäckravinen med en bäckfåra har strandskydd, visar Swecos färska utredning.

Bäckravinen med en bäckfåra har strandskydd, visar Swecos färska utredning.

Märta Lefvert

Vattenlevande arter

Mitt i träffar henne och en annan Mälarhöjdsbo, EvaMonica Tarelius, vid Kastanjeparken en novemberförmiddag. Härifrån ringlar bäcken ner till Mälaren genom ravinen. Nu är den torrlagd och täckt av bruna höstlöv, men under blötare perioder rinner vatten här. I utredningen konstaterar Sweco att det finns sötvattenlevande arter och vattenanknutna rödlistade arter i området. Därför bedöms vattendraget ha "en betydelsfull ekologisk funktion". Man menar också att det här är en unik miljö i tätortsnära läge och att det stärker bedömningen om strandskydd.

– Det är en jätteproffsig utredning. Den är välunderbyggd och bygger på både naturvärden, rättsfall och kartor, säger EvaMonica Tarelius, som arbetar som samhällsbyggare och var den som tog första initiativet till utredningen.

Svar från politiker

Nätverket mot bygget har skickat Swecos utredning till alla berörda politiker. Jan Valeskog (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden vill inte kommentera den utan avvaktar tills det är dags för den rödgröna majoriteten att ta ställning till detaljplaneförslaget. Nämndledamoten Cecilia Obermüller (MP) skriver att hon välkomnar den nya utredningen:

"Det är angeläget att all information klargörs för att säkerställa att staden kan fatta ett korrekt beslut. Det rödgröna styret kommer gemensamt att ta ställning till byggplanerna.”

Ingen av dem svarar på frågan om varför de själva inte tagit initiativ till en utredning om bäckravinen.