Glasflaskor, konfetti, mjöl och ketchup täcker Medborgarplatsen. Varje fotsteg avger ett sugande ljud. Scenen och lukten påminner om något man kan uppleva några dagar in på en stökigare musikfestival.

Vid Repslagargatan krasar glassplitter ljudligt under däcken på en bil som vänder på vändplanen.

– Det är farligt, säger Ylias Özne som äger Ylias Bistro intill.

Barägaren Ylias Özne tillbringade eftermiddagen med att spola och sopa rent sin uteservering från mjöl.

Barägaren Ylias Özne tillbringade eftermiddagen med att spola och sopa rent sin uteservering från mjöl.

Victor Malmcrona

Spolar rent uteserveringen

Han och en anställd håller på att sopa och spola rent utanför baren. Ylias Özne visar på telefonen en film tagen tidigare under dagen. På uteserveringen sitter ungdomar och häller hela påsar mjöl över varandra.

– Skandal. Bara skandal. De har kul, vi får städa, säger han.

Medborgarplatsen klockan 15 på torsdagen.

Medborgarplatsen klockan 15 på torsdagen.

Victor Malmcrona

Anmälan om nedskräpning

I dag tog Affärsgymnasiets tredjeårselever studenten. Skolan håller till i Göta Arkhuset vid Medborgarplatsen. Videor visar hur torget är smällfullt vid utspringet.

– Vi hade polis på plats hela tiden. Men det var den typen av firande där man gillar att spruta ner varandra med allsköns matvaror: Ketchup, havregryn, keso och kaffe. Det blev mycket nedskräpning och glaskross, säger Viktor Adolphson vid Södermalmspolisen.

En anmälan om nedskräpning har upprättats.

– Däremot behöver det inte vara ett brott att klafsa ner varandra. De flesta är med på det. Vi har inte fått in klagomål om att någon blivit ofrivilligt nedkletad.

Malin Bragner, rektor på Affärsgymnasiet.

Malin Bragner, rektor på Affärsgymnasiet.

Victor Malmcrona

Otaliga Pommacflaskor låg kvar på torget.

Otaliga Pommacflaskor låg kvar på torget.

Victor Malmcrona

"Skötte sig fint"

Under eftermiddagen pågick ett intensivt städarbete.

– Vi har haft ett välorganiserat utspring, men sedan kom många andra människor. Polis var på plats, men lyckades inte stävja det här. Det är väldigt tråkigt, säger Malin Bragner, rektor på Affärsgymnasiet.

Hon och flera lärare är ute på torget och plockar skräp. Skolan har även tagit in tre städfirmor.

– Det här är inget vi främjar. Vi har skickat ut informationsbrev om hur det ska gå till, men vi har inte lyckats nå alla besökare. Våra studenter skötte sig fint.

"Fruktansvärt"

Astrid Holm stannar till med en väninna.

– Man tror inte det är sant. Fruktansvärt. Jag förstår inte hur ungdomar kan göra på det här viset. Är inga föräldrar med och styr? Att de har mage att bara lämna torget så här, säger hon.

På en bänk sitter Bert Nilsson och äter en glass i eftermiddagssolen.

– Ungarna skiter jag i, man har själv varit uppe i det ruset. Men de som kommer för att hämta dem – föräldrar och allt – borde ta ansvar, säger han.

Enligt Viktor Adolphson är den här typen av firande ett återkommande problem.

– Andra gymnasieskolor har haft liknande problem, men styrt upp sina firanden. De har jobbat med det och fått till en bättring. Polisen för dialog med flera skolor. De vill ju också ha ett bra och lugnt firande, säger han.