– Välfärdsbrott nämns 37 gånger i budgeten, men inte en enda gång kan de presentera något konkret förslag, säger Max Möllerström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Botkyrka.

Han är inte ensam i att rikta en känga åt nästa års budget som M, KD, TuP, C och OS presenterade tidigare i veckan. En av de stora nyheterna i budgeten är att de styrande partierna vill sänka skatten med tio öre nästa år – den första skattesänkningen på 23 år i Botkyrka.

– Vi kommer inte stödja det, men vad vi själva föreslår för skattesats har vi inte landat i än, säger Mats Einarsson, gruppledare för Vänsterpartiet.

Däremot är inte allt nattsvart i den föreslagna budgeten, konstaterar han.

– Jag kan inte säga att det finns några satsningar som är dåliga. Däremot kan jag tycka att det finns några områden som är otillräckliga. Vi kommer vilja titta mycket mer på utbildning och vård och omsorg, säger han.

S: Skolsatsningen är ingen satsning

Den grövsta kritiken står Socialdemokraternas gruppledare, Emanuel Ksiazkiewicz, för.

– Vi vet att välfärden går på knäna i dag. Att inte satsa på välfärden i någon större utsträckning utan i stället lägga pengarna på att sänka skatten är ansvarslöst. Vi måste ha fler bostäder, lärare och omsorg som vi kan lita på, säger han.

Att föreslagen budget slopar sparkravet på skolan under nästa år och att skolpengen höjs ser Emanuel Ksiazkiewicz inte som en satsning.

– Inflationen har gått ned och pensionskostnaderna har minskat. Det har gett kommunen ett överskott som borde ge utrymme för att sluta skära ned i skolan och man borde kunna satsa ordentligt, säger han.

Motförslaget: gratis fritids

Just nu pågår arbetet för samtliga oppositionspartier att presentera sina egna budgetförslag. De förväntas vara klara senare i höst.

Varken SD eller V vill föregå budgetdiskussioner inom egna partiet. S kan däremot redan nu presentera en av sina stora förslag: gratis fritids.

– Så att tröskeln till fritids sänks. Alla ska ha råd att placera sina barn på fritids så att de slipper släppa iväg barnen någon annanstans än skolan. Det tror vi är trygghetsskapande arbete på riktigt, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Budgeten klubbas under kommunfullmäktige i november.

Skatten sänks för första gången på 23 år i Botkyrka

I dag betalar Botkyrkaborna högst skatt i länet. Men från och med nästa år blir det ändring på det.

Det blir billigare att vara Botkyrkabo nästa år.

– Vi anser att vi inte ska ta ut mer skatt av Botkyrkaborna än vad som är nödvändigt. Tio öre kanske inte verkar som mycket, men det är en viljeinriktning. Det påvisar var vi är på väg, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Så det kan bli fler skattesänkningar?

– Tio öre är en början. Vi kommer sänka ytterligare om möjlighet ges.

Skattesänkningen innebär drygt 23,5 miljoner kronor mindre i kommunkassan.

Senast skatten sänktes i Botkyrka var 2002. Då sänktes skatten 25 öre till 20,13 kronor per hundarlapp. 2016 höjdes skatten till dagens nivå 20,15 kronor och är, jämte Södertälje, den högsta skattesatsen i länet.

Beskedet: Inga skolbesparingar

När Moderaterna, Oberoende Socialdemokrater, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Tullingepartiet tog makten förra hösten hann de inte presentera en egen budget, utan fick ta stora delar av den redan planerade budgeten som Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet lagt fram.

I år är det annorlunda. Nu har de fem partierna fått stå på egna ben.

Utöver skattesänkningen slopar det politiska styret sparkraven på Botkyrkas skolor, samtidigt som de höjer skolpengen. Men det är inte allt.

– Några skolor kommer också ha förstärkt skolstart, i första hand i de utsatta områdena där behoven är störst, säger Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Förslaget innebär att barn i årskurs 1–3 i Alby och en ännu obestämd kommundel i norra Botkyrka ska få två och en halv timmes extra undervisningstid i veckan. Det är upp till rektorerna att bestämma vilka ämnen som den tiden ska gå till. Ambitionen är att successivt rulla ut det här systemet till alla grundskolor i kommunens utsatta områden.

De här barnen kommer också få tre legitimerade lärare på två klasser. Det innebär att en klass kan ha två lärare ena lektionen medan en annan klass har en lärare. Nästa lektion kan det bli det omvända.

Den andra sidan av myntet är att förvaltningen fortfarande tampas med sjunkande elevantal.

– Så vi kommer fortfarande behöva jobba med indirekta effektiviseringar. Se över vårt lokalbestånd och anpassa personalstyrkan efter barngrupperna, säger Willy Viitala.

Övriga sparkrav ligger kvar

Men för övriga förvaltningar ligger besparingskravet kvar.

– Det är något som ingår i god ekonomisk hushållning, säger Stina Lundgren.

Är det något annat som har fått stryka på foten i den här budgeten?

– Vi har inte haft några hårda diskussioner om vad som ska vara med och inte. Vi är överens om att den här budgeten åter faller tillbaka till våra tre fokusområden: ordning och reda, pengar till rätt saker och trygghetsfrågan. Så ingen har gått missnöjd ur förhandlingarna.

Budgeten klubbas officiellt under kommunfullmäktigesammanträdet i november.

Vi kommer fortfarande behöva jobba med indirekta effektiviseringar

Budgetsatsningarna i Botkyrka (ett urval):

Kvalitetstid inom vård och omsorg

Uppdrag: Stärka barns uppväxtvillkor

Pilotprojekt för kommundelsnämnd för att främja närdemokrati

Förbättrad lovverksamhet för barn och unga året om

Utökade insatser för unga att etablera sig på arbetsmarknaden

Källa: Botkyrkas bästa

Anders Thorén (TuP), Stefan Dayne (KD), Stina Lundgren (M), Dag Ahlse (C) och Marcus Ekman (OS). Deras partier bildar tillsammans Botkyrkas politiska styre och de har nu presenterat sitt gemensamma budgetförslag för Botkyrka nästa år.

Anders Thorén (TuP), Stefan Dayne (KD), Stina Lundgren (M), Dag Ahlse (C) och Marcus Ekman (OS). Deras partier bildar tillsammans Botkyrkas politiska styre och de har nu presenterat sitt gemensamma budgetförslag för Botkyrka nästa år.

Angie Gray

Här sänks skatten för första gången på 23 år

Budget i Botkyrka: ✔ Sänkt skatt ✔ Slopade besparingar i skolan ✔ Längre skoldagar