Förra veckan presenterade mittenkoalition i Region Stockholm (S, MP och C) sin beska medicin: SL-kortet höjs med 50 kronor nästa år och ytterligare 40 kronor året därpå, totalt 90 kronor.

Samtidigt lägger mittenstyret ner minst 16 busslinjer från och med december och gör nedskärningar på ytterligare ett 40-tal bussar.

Moderaterna, som nu presenterar sin skuggbudget, vill göra en nästan lika stor taxehöjning, 85 kronor, och föredrar att riva av hela höjningen på en gång från den 1 januari.

Höjning för pensionärer

För ungdomar, studenter och pensionärer vill M höja med 60 kronor – till skillnad mot mittenstyret som fryser de rabatterade taxorna under nästa år.

– Det här är resultatet av MP:s och S misslyckade politik. Om vi hade höjt SL-kortet med 20 kronor redan under 2023, hade man sluppit höja så här mycket nu. Det känns jättetrist att ha fått rätt, säger Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd.

I M:s budgetalternativ finns 489 miljoner kronor mer avsatta till "köpt trafik", det vill säga till buss, tunnelbana, pendel och annan spårtrafik, jämfört majoritetens förslag.

Pendelbåt till Värmdö pausas

– Genom att vi också gör omdisponeringar och andra besparingar kan vi lägga totalt 800 miljoner mer på att rädda busslinjer och upprätthålla turtätheten i kollektivtrafiken, säger Kristoffer Tamsons.

Bland det som Moderaterna vill spara in på finns en pausning av den nya pendelbåtslinjen 84 till Värmdö. Smärre justeringar på vissa busslinjer kan också bli aktuella, i samråd med berörda kommuner.

– En viss utglesning är att föredra framför att lägga ner hela busslinjer. Vi vill rulla SL ut ur den här krisen, istället för att sätta den på svältkur.

"Uppochnedvända världen"

Tamsons hänvisar till forskning som visar att nedskärningar på trafikutbudet skrämmer bort resenärerna mycket mer än taxehöjningar.

– Bättre utbud ger fler som reser och därmed ökade intäkter. Vi har nu den uppochnedvända världen där det är M som står för det gröna resandet, medan MP vill skära ner och försämra, säger Tamsons.

Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) kommenterar att Moderaternas förslag skulle öka de ekonomiska klyftorna i samhället i ett läge där många redan har det tufft.

– Att utöver en höjning av det ordinarie biljettpriset med 85 kr i månaden dessutom höja taxan för alla de grupper som har de minsta ekonomiska marginalerna är inte rimligt, säger Fendert i en skriftlig kommentar.

SL-kortet blir dyrare nästa år

Skatten höjs och SL-kortet ska kosta över tusenlappen. Det meddelar regionstyret när de presenterar nästa års budget.

– Denna budget handlar om att skydda sjukvården, säger finansregionrådet Aida Hadžialić (S).

I förslaget till budget föreslås en höjning av priset på SL:s månadskort med 50 kronor år 2024 och ytterligare 40 kronor 2025. Priset för en enkelbiljett ska höjas med tre kronor, men det blir ingen höjning för reducerade biljetter och dessutom höjs åldersgränsen för barn som får åka kostnadsfritt med vuxen till 11 år.

– Vi måste skydda de grupper som påverkas hårdast av en tuffare ekonomi. Därför har vi särskilt prioriterat att frysa biljettpriset för unga, studenter och pensionärer i årets budget, säger trafikregionråd Anton Fendert (MP).

Höjer skatten

Budgeten läggs i en tid av kris, skriver styret i ett pressmeddelande. Inflationen slår hårt mot regionens verksamhet och en skattehöjning på 30 öre, till 12,38 kronor för varje intjänad hundralapp, är därför nödvändig, anser man.

– En skattehöjning med 30 öre är i det här läget alternativet till kaos, säger regionrådet Gustav Hemming (C).

Även patientavgifter inom öppenvården, på närakuter och för slutenvård höjs. Utöver det budgeterar regionen för ett underskott för att täcka tillfälligt höjda pensionskostnader.

”Handlar om att skydda sjukvården”

Alla höjningar motiveras av det tuffa läget i svensk sjukvård och att styret anser att regeringen är oförmögen att tillföra de resurser som krävs.

– Denna budget handlar om att skydda sjukvården i Region Stockholm från dramatiska besparingar. Det är ingen budget med satsningar eller ambitionshöjningar, men det är en budget för att kunna se vårdpersonalen i ögonen framöver, säger finansregionråd Aida Hadžialić (S).

Viktiga punkter

Skatten höjs med 30 öre till 12,38 kronor per intjänad hundralapp.

Patientavgiften för besök på närakuter höjs från 250 kronor till 375 kronor. Som jämförelse är avgiften på sjukhusens akutmottagningar 400 kronor.

Enhetstaxan inom öppenvården höjs från 250 kronor till 275 kronor.

Avgiften per dygn inom slutenvården höjs från 120 kronor till 130 kronor.

SL:s 30-dagarsbiljett höjs med 50 kronor 2024 och ytterligare 40 kronor 2025. Enkelbiljetten höjs med 3 kronor.

Waxholmsbolagets 30-dagars biljett höjs med 50 kronor 2024, men reducerade priser blir frysta.

Ö-kortet för vuxna höjs med 30 kronor 2024. Priset för Ö-kortet för barn fryses.

Krisbudgeten

Regionstyret presenterar budget.

Regionstyret presenterar budget.

Tom M Kronestedt

Dubbelhöjning på SL-kortet – ska kosta över 1 000 kronor

Regionstyrets budget: Höjer skatten ✔ Dyrare att gå till vårdcentralen ✔ ”Handlar om att skydda sjukvården”