Byängsskolan i Täby har nyss öppnat och i kapprummet utanför matsalen ligger tolv svarta sopsäckar fyllda med kläder som elever glömt att ta med hem.
– Det blir alltid mer vid hämtningen den här tiden på året, för det är mycket vinterkläder, säger Teresa Tanisawa.
Teresa åker till skolor runt om i Täby, Vallentuna och Lidingö för att samla in kvarglömda plagg. Planen är att återbruka så många hon kan. En serveringsvagn får agera pirra när allt ska ut till bilen.
Vet inte vad de har på sig
Skolan försöker få kläderna att bli hämtade, men det är ofta svårt om de inte är märkta.
– Barnen vet oftast inte vad de har för kläder på sig, säger Bettan Sandström som jobbar på skolan och hjälper till vid lämning.
Bilen fylls med kassarna med kläder som barnen glömt på skolan.
Mikael Andersson
Man blir inte rik av second hand
När allt är packat är det dags att ta kassarna till villan i Täby kyrkby. Här hälls allt ut på altanen för att sorteras.
Ur kassarna väller fleecejackor, vantar, mössor, jackor.
– Jag är ju nyfiken till min natur så jag undrar alltid vad jag ska hitta den här gången, säger hon.
Hon hitta också märkeskläder och en hel väska med ridutrustning, inklusive en hjälm.
– Den här måste jag föröka hitta ägaren till jag gissar att den är ganska dyr, säger Teresa.
Lagas och lappas
Vårdnadshavarna har fyra veckor på sig att kontakta Teresa efter hämtning om de misstänker att hon har ett plagg som är deras. Efter det går plaggen vidare till välgörenhet eller säljs i hennes secondhand butik i stan.
– Man jobbar inte med återbruk och secondhand för att tjäna mycket pengar, men märkeskläder kan vi sälja lite dyrare och det gör att vi kan fortsätta verksamheten, säger hon.
När kläderna är sorterade, tvättas de och katalogiseras.
Ungefär 15 procent av plaggen går till återvinning.
– Många saker behöver bara en tvätt. Det som är sönder eller har fläckar kan vi använda för att laga och sy nya plagg av, säger hon.
Teresa är positiv till nya lagen att textilier nu måste återvinnas.
– Men systemet är inte helt färdigutvecklat. Det som är bra är att många skolor annars hade kastat allt om inte vi tog hand om plaggen.
Hon brukar sortera kläderna i färger för att göra det lättare i tvätten. En egen hög blir det för alla fleecetröjor, då det är poppis att glömma av. Många udda vantar hittas också. De brukar Teresa ge bort till folk i butiken.
Mikael Andersson
Öppnar second hand i Kyrkbyn
Nu har hon även fått nycklarna till det gamla stationshuset i Täby kyrkby på Humlegårdsvägen. Inom kort kommer hon att flytta sin verksamhet till Täby.
– Det känns väldigt bra rent praktiskt, men även för att man kan göra mer lokalt – som att komma till skolorna och prata återbruk, barnen är ofta jättenyfikna, säger hon.
Vill samarbeta med föreningar
Hon märker att de får in många plagg från de lokala föreningarna i kommunen och jobbar nu för att hitta ett samarbete med dem.
Medlemmarna i idrottsföreningarna ska ha möjlighet att välja att köpa föreningskläderna secondhand. Men även att man genom idrottsföreningarna kan nå medlemmar som behöver lite extra stöd, då kan det vara bra med även lite andra plagg och kanske plagg till fler i familjen
– Vi vill försöka få tillbaka dem in i föreningen igen, barn växer så himla fort och det är ganska många plagg som ska köpas in, säger hon.